Elbilar

Nya laddkabeln växlar mellan två kontakter – ersätter två sladdar

Foto: Bosch
Foto: Bosch

En ny sorts kabel som i ett slag ersätter behovet av två. Nu har Bosch lanserat en laddsladd för elbilar som väger mindre – och kan skifta mellan typ 2 och vanlig stickkontakt.

Publicerad

Alla som har testat att köra en elbil eller laddhybrid har fått handskas med dessa rejält tilltagna kablar. De är inte bara otympliga, de är tunga att handskas med och tar en massa plats i bilen. Detta har Bosch nu hittat en lösning på och lanserar en kabel med en integrerad kontrollenhet. 

Den nya kabeln har adapter för typ 2 samt schuko vilket innebär att den i ett slag ersätter behovet av att ha båda. Men det fiffiga med den integrerade kontrollenheten gör att man slipper den stora ”tegelstenen” som kablar för 230-volt annars har.  

Bosch anger att deras nyhet därför väger 40 procent mindre än konventionella kablar och att den ger större flexibilitet i och med att den går att använda för både vägguttag samt laddboxar.

Tillverkaren kommer att sätta kabeln i produktion inom kort och i ett uttalande säger företaget att man har en förhoppning att den ska bli standardutrustning för elbilar framöver. 

Exakt vad den kommer att kosta löst återstår att se, första i mitten av 2022 räknar Bosch med att börja sälja den till biltillverkare samt konsumenter.