Elbilar

Nu får fler elbilsägare ladda på Teslas nätverk

Foto: Tesla
Foto: Tesla

Efter Nederländerna utökar Tesla sitt pilotprogram. Nu får även norrmän, tyskar, fransoser och belgare tillgång till bolagets laddnätverk.

Publicerad

Oavsett vad du har för märkespreferens när det gäller bil, är drivmedelsinfrastruktur en grundsten som måste till. För fossildrivna bilar har det här inte spelat så stor roll – en mack är en. I elbilens tidsålder är det mer komplicerat än så och väldigt stor skillnad mellan olika märken.

Eller egentligen är Tesla det udda ägget. Chefen Elon Musk insåg tidigt att om elbilar ska bli verklighet för den stora massan så måste ett laddnätverk till. Eftersom ingen annan plockade upp den bollen – så gjorde Tesla det själva. Sedan dess har man byggt över 30 000 laddare på över 3 000 platser.

Det här är även en av de stora konkurrensfördelar som Tesla har när man säljer bil. Ingen annan har löst det så att laddning på långresor blir så tillgängligt och lättanvänt.

Men snart blir det skillnad på det då Tesla tänker dela med sig. I november så startade man ett pilotprojekt för att låta elbilsägare av andra märken att få tillgång till Superchargers. Initialt var det i Nederländerna och endast ett fåtal laddstationer (10 stycken). Nu har man utökat och öppnat 15 laddstationer i Norge och 16 i Frankrike.

Tesla-öppningen inte i Sverige än

Som ägare av exempelvis en Audi, Volvo eller Peugeot kan man ladda ner Tesla-appen och där välja ”Charge your non-Tesla” för att få åtkomst. Antingen går det att välja att betala per laddning, eller så kan man abonnera på tjänsten för att på så sätt få ett lägre pris per kWh. Priserna skiljer sig beroende på marknad, men i Norge kostar ett abonnemang 129 NOK i månaden och då är kostnaden per kWh 2,70 NOK.

Dessvärre så kan inte svenska elbilister på långresor nyttja erbjudandet. Endast boende i respektive land, samt Belgien och Tyskland, har tillgång.

Ny Teknik tog kontakt med Tesla för att ta reda på om pilotprojektet i närtid kommer till Sverige, men vi fick bara det officiella svaret: ”Det har alltid varit vår ambition att öppna Supercharger-nätverket för elbilar som inte kommer från Tesla och därigenom uppmuntra fler förare att gå över till eldrift”.