ELBILAR

Norska myndigheter: Easee uppfyller inte kraven

Easees vd Jonas Helmikstøl.

Efter egen utredning har norska Nkom dragit slutsatsen: Easees dokumentation av laddboxarnas säkerhet håller inte måttet. Därmed lutar det åt säljstopp i hela EES.

Publicerad Uppdaterad

När svenska Elsäkerhetsverket i mars säljstoppade Easees laddboxar Home och Charge inledde den norska myndigheten Nkom, Nationella kommunikationsmyndigheten, egna undersökningar. Nu är utredningen färdig – och Nkom har beslutat att inte protestera mot Elsäkerhetsverkets beslut.

– Vi som myndighet hade verkligen hoppats att det skulle gå att dra en annan slutsats i det här fallet. Dessvärre är det så, att trots att Easee har fått gott om tid har de inte tillräckligt dokumenterat att Easee Home och Easee Charge uppfyller kraven. Easee har exempelvis inte dokumenterat säkerheten för produkten vid användning över tid och vid användning under olika klimatförhållanden. Vi anser också att säkerheten för lösningen för sammankoppling av reläerna inte är tillräckligt väl dokumenterad, säger Nkoms avdelningsdirektör John-Eivind Velure i ett uttalande. Reläerna som nämns ingår i Easees lösning för jordfelsbrytare, en lösning som Elsäkerhetsverket har invändningar mot.  Förutom säljstoppet innbär Elsäkerhetsverket beslut att produkterna ska återkallas från återförsäljarna och att de runt 100 000 laddboxar som har installerats i Sverige måste åtgärdas.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här