Opinion

”Mycket återstår innan elbilarna tar över”

Per Danielson är ny chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Janne Naess
Per Danielson är ny chefredaktör på Ny Teknik. Foto: Janne Naess

LEDARE. Subventioner och skattelättnader har varit den starkaste drivkraften att få folk att köpa en elbil, skriver Ny Tekniks chefredaktör Per Danielson.

Publicerad

Det börjar mullra i maskineriet hos de stora biljättarna. Investeringsviljan att komma i fatt branschens fixstjärna Tesla tycks vara på topp. Flera tillverkare hakar på Volvos budskap om att köparnas efterfrågan på elbilar ökar. En sanning med modifikation. Undersökningar visar att statligt engagemang (subventioner och skattelättnader) har varit den starkaste drivkraften att få folk att köpa en elbil. Det gäller inte minst här i Sverige.

Än så länge är antalet eldrivna bilar i kraftig minoritet på våra vägar. I dag är elbil ett ord som ligger varmt i marknadsförares, politikers och miljöentusiasters munnar. Drömbild efter drömbild målas upp. Vi kan vara ense om att mycket återstår innan vi ser ett omfattande genombrott. Det krävs mer än att elbilar har potential att vara billigare, smartare och bättre än bensin- och dieseldrivna fordon.

Vår fordonsspecialist Johan Kristensson fick i uppgift att syna tillverkarnas elbilsfajt. Inte helt oväntat är det Tesla som jagas av 21 hungriga jättar. Nissan, Renault och VW kämpar närmast bakom. Läs om kampen och hur utvecklingen ser ut framåt här. Tveka inte att kommentera innehållet när vi publicerar det online, eller hör av dig direkt till oss om du har insikter i ämnet.

För många elever är ”learning by doing” ett för- träffligt sätt att lära sig saker, inte minst inom natur- vetenskapen. Vi hakade på en klass från Rosenborgsskolan från Södertälje som deltog i fysikdagen på Gröna Lund. Bland annat testades och diskuterades hur g-krafterna fungerade i de olika attraktionerna.

Sakta, sakta närmar vi oss 2018. Analysföretaget Gartner har sin vana trogen sammanställt de viktigaste tekniktrenderna för nästa år. Högst upp kommer inte oväntat artificiell intelligens. Ett område som är stekhett och flyttar in allt fler prylar och funktioner i vår vardag. Läs mer här och fundera på hur trenderna påverkar dig och ditt företag.