Elbilar

Lexus: Vår teknik är bästa medelvägen

Lexus RX. Foto: Lexus
Lexus RX. Foto: Lexus
Dick Zachrisson, vd Lexus Sverige. Foto: Lexus
Dick Zachrisson, vd Lexus Sverige. Foto: Lexus
I år har Lexus lanserat ES på svenska marknaden – en bil med fjärde generationens hybriddrivlina. Foto: Lexus
I år har Lexus lanserat ES på svenska marknaden – en bil med fjärde generationens hybriddrivlina. Foto: Lexus

Lexus har i dagsläget varken en batteribil eller ett laddbart alternativ. Däremot är 99 procent av deras bilar elhybrider. Är strategin rätt i tiden?

Publicerad

Efter i utvecklingen eller i samklang med omvärlden? Med modellpaletten fylld av elhybrider kan Lexus, som första traditionella tillverkare, stoltsera med att vara fullt elektrifierad (man kan förvisso få toppmodellen LC500 med enbart bensinmotor om man så vill).

Men trots det lyfts tillverkaren numera sällan fram i rampljuset när man pratar om vägen mot utsläppsfrihet. Ett skäl till det är avsaknaden av både laddhybrid och elbilar – dagens två affischnamn.

– Lexus har Toyota som moderbolag och de har en långsiktig plan när de utvecklar teknik. Med de självladdande modeller (som Toyota kallar sina elhybrider, reds anm.) vi har i dag så klarar vi inte bara nuvarande, utan även nästa generations krav, säger Lexus Sveriges vd Dick Zachrisson.

Han säger att Toyotakoncernen, sedan introduktionen av Priusen för 20 år sedan, valde att gå på hybridspåret istället för att satsa på dieselutveckling. Att man hållit fast vid det även när batteribilar har vunnit popularitet handlar om långsiktighet. Toyota vill helt enkelt råda över sin framtid i stället för att låta incitament och subventioner vara det som styr menar han.

– Därför har vi elhybridtekniken som långsiktigt mål. Vår teknik kan ses som den bästa medelvägen. Det är en bra avvägning och den begränsar miljöpåverkan. Med det sagt innebär det inte att vi kanske kommer att ta ett annat spår framöver.

Lexus utbud har i år breddats med sedanen ES som är en helt ny modell för Sverige och Västeuropa, samt UX – en kompakt crossover som tillverkaren räknar med kommer bli en storsäljare.

– UX representerar ett helt nytt segment för Lexus, den blir viktig och kommer stå för drygt 30 procent av vår försäljning, säger Dick.

”Här har Lexus försprång”

– Vi vill såklart att fler ska upptäcka Lexus, men det jag vill är att konsumenter som lockas av hybrider även upptäcker att vi erbjuder mer än bara en produkt. Vi går många steg längre än vad andra tillverkare gör och kunderna ska känna sig som gäster. Det är inget vi prutar på och något som vi ser som en differentierande faktor mot andra aktörer, säger han.

Men att bli upptäckt och nå fram har inte varit helt enkelt, särskilt med tanke på att konkurrenterna riktat fokus åt annat håll. Men sedan dieselskandalen i USA för 3,5 år sedan har elektrifieringen hamnat i strålkastarljuset.

Audi, Mercedes och BMW har ett helt kompani med laddhybrider på intåg och två av dem lanserar även elbilar i år. Därtill kommer Volvo införa mildhybridtekniken i samtliga modeller, bredda de laddbara alternativen – och även de ska visa elbil i år. Tufft läge kan man tycka, men det är inget som skrämmer, menar Dick.

– Vi ser det bara som positivt för oss. Vi har hela tiden försökt hävda att elektrifiering är en mer hållbar teknik än diesel. Problemet har varit att vi som en liten spelare haft svårt att hävda att hybrider är nästa steg. Nu när konkurrenterna kommer med det här, oavsett om det är laddhybrid eller mildhybrid – så börjar de göra reklam om samt kommunicera ut tekniken.

Och här har Lexus försprång menar man. Deras bilar har alltid konkurrerat med vanliga diesel- och bensinbilar. Något som innebär att prislappen inte bara är riktad åt tjänstebilister och företag.

– Vi prisar in våra bilar mot de andras konventionella drivlinor. Konkurrenterna har sina laddhybrider i toppen av modellinjen. Det gör att våra hybrider finns från 280 000 kronor till upp över miljonen – så det finns mycket att välja på. För privatpersoner så kan man titta på skatten och där har alla våra produkter en fördel. Därtill har våra drivlinor en faktisk funktion och driftsäkerhet. Och det är något som kunder överraskas av – att man inte har problem även om man kör 25 000–30 000 mil.

Så när kan det då bli tal om något mer än elhybrider? För Lexus del är det inget som man officiellt vill redogöra för. Tillverkaren håller på att fylla ut modellprogrammet, och med det är man nöjd. Men på utvecklingsavdelningen finns det mer laddade produkter på ritbordet.

– Rena elbilar forskar vi på, men det är inget som vi kommer att lansera förrän vi är säkra på att vi har något som är mycket bättre än det som finns i dag. När den första Lexusen med sladd blir verklighet… jag kan bara säga att den kommer.

Elektrifierade modeller Lexus

Elhybrider

UX – från 339 900 kr

NX – från 380 700 kr

RX – från 617 700 kr

CT – från 277 900 kr

IS – från 386 200 kr

ES – från 417 800 kr

LS – från 1 019 000 kr

RC – från 489 300 kr

LC – från 998 000 kr

Laddhybrider

Ingen

Elbil

Ingen