ELBILAR

Landet lovar köpa 100 000 bilar – Lucid öppnar första fabriken utanför USA

Inledningsvis kommer Jeddah-fabriken att montera ihop färdiga kit byggda i USA.
Inledningsvis kommer Jeddah-fabriken att montera ihop färdiga kit byggda i USA.

Försäljningen går under förväntan, men nu har Lucid öppnat en fabrik i Saudiarabien. Kungadömet har lovat att köpa 100 000 av bolagets elbilar.

Publicerad Uppdaterad

Amerikanska Lucid har satsat på att etablera sig i elbilarnas lyx- och prestandasegment. Air, bolagets första modell, har en räckvidd på upp till 837 km enligt EPA

För att utmana Teslas Model S Plaid lanserade Lucid sin Sapphire Edition. Med mer än 1 200 hästkrafter gör versionen 0-96 km/h på mindre än 2 sekunder – men prislappen ligger på 249 000 dollar, motsvarande drygt 2,7 miljoner kronor. 

Lucid Air speler i lyxsegmentet.
Lucid Air speler i lyxsegmentet.

Ska driva på lokal industri

Tyskland och Nederländerna är först med att få leveranser av Air i Europa, men andra marknader hägrar. För nu har Lucid öppnat sin första fabrik utanför USA. Valet föll på Saudiarabien. Kungadömet vill få igång en inhemsk bilindustri där lokala underleverantörer skapar arbetstillfällen och breddar det inhemska kunnandet. 

2022 importerade Saudiarabien 71 000 elbilar – och i en tidigare överenskommelse har landet åtagit sig att köpa in 100 000 av Lucids fordon under de kommande tio åren. Men det är endast hälften av köpen som är bindande enligt kontraktet. Det skriver Interesting Engineering

En speciellt plats i öknen

Anläggningen AMP-2 ligger i Jeddah Economic City, som är tänkt att utgöra ett första steg bort från oljan för landet. Staden byggs kring skyskrapan Kingdom Tower, som ska resa sig minst 1 kilometer och därmed förväntas bli världens högsta byggnad

Inledningsvis kommer det i biltillverkningen att handla om montering av färdiga kit som skeppas från fabriken AMP-1 i Casa Grande, Arizona. Den årliga kapaciteten vid AMP-2 förväntas ligga på 5 000 fordon, men mot mitten av årtiondet ska Jeddah-fabriken ha utvecklat en egen tillverkning, då med en kapacitet på ytterligare 150 000 fordon per år.

Fallande orderingång

Globalt verkar biltillverkaren dock ha överskattat sin dragningskraft – i ett segment där Tesla dominerar. Lucid Motors orderingång för fjärde kvartalet 2022 dök rejält och bolaget tvingades nära nog halvera sin försäljningsprognos för 2023, till 10 000–14 000 bilar. Det skriver Teknikens Värld. Och under året sparkade biltillverkaren nära en femtedel av sin personalstyrka, skriver Elbilen.