Elbilar

Koreanskt batterikrig kan bromsa elbilen

Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Den pyrande företagsfejden eskalerar utanför hemlandet. Osämjan mellan batteritillverkarna SK Innovation och LG Chem har nu nått sådana nivåer att bilindustrins omställning till eldrift kan hotas.

Publicerad

Det är ett känt faktum att bilindustrins omställning till elbilar har en oroande flaskhals: batterier. Nu kan det vara så att den flaskhalsen blir än trängre. Detta eftersom två av världens stora batteritillverkare har engagerat sig i ett skyttegravskrig mot varandra på hemmaplan i Korea. Det rapporterar Reuters.

Enligt nyhetsbyrån började spiralen nedåt då SK Innovation 2018 vann en affär med Volkswagen om att leverera batterier till bolagets elbilar i USA. Därmed lyckades man snuva den större rivalen LG Chem på det lukrativa avtalet.

I mars påbörjade SK Innovation bygget av en stor anläggning i närheten av Volkswagens fabrik i Georgia. Men LG Chem var upprörda. I april stämde de konkurrenten som inte bara snuvat dem på affären, utan även lockat över ett stort antal medarbetare. Stämningen gäller stöld av affärshemligheter.

Flera elbilslanseringar kan bli försenade

Det hela har nu eskalerat till en nivå där de båda batteritillverkarna lobbar stämningar mot varandra gällande patentintrång – och den nu infekterade fejden kan bli ett riktigt oangenämt problem.

Nyhetsbyrån skriver att stämningarna kan leda till att flera elbilslanseringar blir försenade. Detta eftersom de båda företaget försöker blockera import och försäljning av batterier till bilar som till exempel VW:s kommande suv, Chevrolets Bolt, Fords kommande pickuper, Jaguars I-Pace, Audis E-tron samt Kias E-Niro.

– Den som förlorar slaget kommer att ha lidit ett otroligt nederlag, om det inte är så att de två kommer överens. Det här kommer också att vara ett nederlag för biltillverkarna, säger Cho Jae-phil, professor vid Ulsan National Institute of Science and Technology, till Reuters.

Förutom stämningarna i USA har de båda företagen även tagit med sig fajten hem till den sydkoreanska domstolen. Och det har gjort att regeringsföreträdare blivit oroliga för att stridigheterna kan skada företagens rykte – samt leda till att bland annat kinesiska konkurrenter flyttar fram sina positioner.