Elbilar

Kias tuffa målsättning: Ska bli ett ledande elbilsmärke

Ho Sung Song, koncernchef för Kia Motors. Foto: Kia
Ho Sung Song, koncernchef för Kia Motors. Foto: Kia

Elektrifieringsstafetten är i full gång och ett märke som satsar hårt är Kia. Under en presentation berättade vd Ho Sung Song att man inte kommer att nöja sig med att bara vara med i racet – man ska leda.

Publicerad

Sydkoreanska Kia har lyckats bra med sin elektrifiering. De har fått fram övertygande modeller som passat marknaden. Men det var bara början, nu har man presenterat en första fas i den kommande strategin Plan S.

– Kia har sålt mer än 100 000 elbilar i världen sedan introduktionen av den första massproducerade modellen, Kia Ray EV. Sedan dess har vi introducerat fler elbilar. Genom att fokusera vår verksamhet på elektrifiering siktar vi på att elbilar ska stå för 25 procent av vår totala globala försäljning till 2029, sade vd:n och koncernchefen för Kia Motors, Ho Sung Song vid presentationen.

Kia presenterade sin strategi redan i våras, och bland annat innehåller den elva ny eldrivna modeller (inklusive derivat av nuvarande modeller) fram till 2025. Och fram till 2027 ska sju rena elbilar lanseras.

De senare möjliggörs av den nya plattformen kallade E-GMP (Electric-Global Modular Plattform) som ska vara så anpassningsbar att man ska kunna bygga allt från små stadsbilar till prestandamodeller på den.

Nu får vi även lite information om den första elbilen baserad på plattformen. Modellen är planerat till 2021 och går under internbeteckningen CV.

Kia säger att bilen får högpresterande kör- och laddningsegenskaper tack vare innovativ teknik. Därtill kommer den nya elbilen även att introducera ett nytt formspråk som ska symbolisera märkets övergång till att bli ett elbilsmärke.

Och modelloffensiven tillsammans med olika former av samarbeten ska göra att Kia tar plats bland de främsta i segmentet. Eller som man är väldigt tydlig med från den sydkoreanska tillverkaren – man ämnar ta en ledande position på marknaden.