Elbilar

Kia lanserar laddbar Sorento – utmanare till Volvo

Kia lanserar Sorento som laddbart alternativ. Foto: Kia
Kia lanserar Sorento som laddbart alternativ. Foto: Kia

En breddning av den laddbara paletten och ett alternativ för de som vill ha stor bil. Nu har Kia presenterat Sorento Plug-in Hybrid – en bil som då utmanar Volvo XC90 T8.

Publicerad

Utbudet när det kommer till laddbara och sjusitsiga suvar är inte stort (vi pratar Volvo XC90 T6/T8 samt Tesla Model X). Men nu utökas valmöjligheterna när Kia erbjuder sin Sorento med batterier ombord.

Sorento, som kom i sin senaste tappning nu i våras, får därmed rätt verktyg för att ta upp kampen om tjänstebilister på riktigt.

Så vad har Kia gjort? Jo, de har skedat ner 13,8 kWh batteri samt en elmaskin på 67 kW (91 hk), och detta tillsammans med en bensinmotor är vad som levererar kraft. Sett till hela systemet är det 265 hästkrafter man som förare har till sitt förfogande.

Effekten skickas ut till alla fyra hjul genom en sexväxlad automatlåda, och enligt Kia ska deras system klara av att både motor och elmaskin ger full effekt samtidigt utan några väsentliga energiförluster.

En annan teknisk lösning som Kia säger att Sorento kommer med är ett eget oberoende kylsystem för batterierna – något man inte har på övriga laddhybrider.

Något som ännu saknas är prestandasiffror. Den koreanska tillverkaren anger att typgodkännandet för modellen inte är klart – så exakt hur långt den tar sig vid batteridrift eller hur snabbt den klarar 0-100 km/h är inget de går in på.

Den laddbara Sorenton behåller utrymme som paradgren och trots att det nu är ett stort batteri med ombord – har lastutrymmet inte kapats ner särskilt mycket. Laddhybriden går att få i både fem- och sjusitsigt utförande och i det senare går det att lasta 175 liter med alla säten uppe/ 809 liter med bakersta raden fälld. Det är endast tolv liter mindre än sina batterilösa syskon.

Kia säger att man i Sverige kommer att ha tre utrustningsnivåer för Sorento, men vad det laddbara alternativet går på är ännu inte fastställt. Beställningsbar blir den dock under hösten med första leveranser beräknade till efter årsskiftet.