Ikea bygger 700 nya laddpunkter för elbilar

2022-02-25 09:43  
Ikea ska bygga 700 nya laddpunkter för elbilar som ska placeras vid företagets varuhus i Sverige. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ikea ska bygga 700 laddpunkter för elbilar tillsammans med laddoperatören Recharge. Laddpunkterna kommer att placeras vid möbeljättens samtliga 20 varuhus i Sverige.

Arbetet har påbörjats och beräknas vara klart senast 2024, skriver företaget i ett pressmeddelande. En dryg tredjedel – 280 stycken – av de nya laddpunkterna kommer att vara så kallade snabbladdare med en kapacitet på över 150 kW, vilket innebär att bilens batteri kan laddas på 15-45 minuter. De använder lastbalanserande teknik.

Läs mer: Lista: Här är de kinesiska elbilarna som ska erövra Sverige

För vanligare laddare tar det upp till 16 timmar för en full laddning av ett bilbatteri.

Ökad efterfrågan på snabbladdare

Satsningen, som är en del av Ikeas hållbarhetsarbete, innebär att antalet snabbladdare i Sverige utökas med omkring 18 procent.

"Det finns en ökad efterfrågan på snabbladdare i samhället. Eftersom Ikea är en plats som många besöker har vi ett stort ansvar att göra vad vi kan", säger Jonas Carlehed, hållbarhetschef på Ikea Sverige, i pressmeddelandet.

De första laddpunkterna beräknas vara klara i slutet av 2022.

TT / Ny Teknik

Mer om: Ikea Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt