Elbilar

Huawei uppges vilja köpa elbilsmärke

Kinesiska Huawei uppges förhandla om att köpa in sig i kinesisk elbilstillverkare. Arkivbild Foto: Ng Han Guan AP/TT
Kinesiska Huawei uppges förhandla om att köpa in sig i kinesisk elbilstillverkare. Arkivbild Foto: Ng Han Guan AP/TT

Den kinesiska telekomtillverkaren Huawei förhandlar om att köpa in sig i en mindre kinesisk elbilstillverkare, rapporterar Reuters med hänvisning till två källor med insyn i utvecklingen.

Publicerad

Förhandlingarna rör, enligt källorna, elbilstillverkaren Chongqing Jinkang New Energy Automobile och siktet är, enligt källorna, inställt på att ta fram en elbil med Huawei som märke. Enligt Reuters skulle detta i så fall skulle bli ett nytt strategiskt steg för Huawei, som sedan flera år brottats med svartlistning i USA och utestängning från 5g-projekt i bland annat Sverige.

Motsäger Huaweis tidigare uttalanden

Uppgifterna om affären motsäger dock direkt vad Eric Xu, Huaweis roterande ordförande, nyligen sa på en analytikerträff vars sammanfattning Ny Teknik tog del av och skrev om här. Då berättade Eric Xu att Huaweis högsta ledningsgrupp redan 2018 bestämde sig för att Huawei inte skulle tillverka bilar utan i stället hjälpa biltillverkare med det som nu går under namnet “Huawei Inside”, it-lösningar för elektriska, uppkopplade och självkörande bilar.

– Bilindustrin behöver Huawei. De behöver inte Huawei-märket, men de behöver vi vår expertis på it och kommunikationsteknik för att kunna bygga framtidsorienterade fordon, sa Eric Xu på analytikerträffen.

Under varumärket Arcfox kommer Huawei att bygga en serie fordon tillsammans med Baic - Beijing New Energy Automobile Co., Ltd. Huawei samarbetar även med Chongqing Changan Automobile och Guangzhou Automobile Group.

Enligt Reuters källor kommer det nu aktuella förvärvet av Chongqing Jinkang New Energy Automobile att genomföras i juli och Huawei kommer, enligt källorna, även att köpa en andel av ägarbolaget Chongqing Sokon Holdings. Jingkang äger bland annat även den USA-baserade elbilstillverkaren Seres, som tidigare hette SF Motors.