Elbilar

Fiskers löfte: Det blir världens mest hållbara bil

Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker
Fisker Ocean. Foto: Fisker

En bil byggd i återvunnet och ”veganskt” material. Nischmärket Fisker utlovar att deras modell Ocean ska vara världens mest hållbara bil. ”Det här ska tjäna som ett flaggskepp för att driva på en global förändring”, säger grundaren Henrik Fisker.

Publicerad

För två år sedan fick designern Henrik Fiskers elbilsföretag många och stora rubriker. De handlade om att bolaget hade ny revolutionerande batteriteknik på gång. Teknik som innebar batterier med en energidensitet på 2,5 gånger högre än dagens litiumjonbatterier.

Tidigare i år var Fisker åter på tapeten, detta då företaget avslöjade priset på sin kommande elbil: 40 000 dollar.

Nu får vi mer information. Bland annat att modellen har döpts till ”Ocean” – och att den stora lanseringen sker 4 januari 2020. Det skriver Henrik Fisker på Twitter.

– De senaste två åren har vi jobbat i det tysta med att skapa en känslomässigt attraktiv och tillgänglig lyx-elbil, säger Henrik Fisker i ett uttalande enligt Autoblog.

Men trots att den beskrivs som lyxig är lyfter företaget framför allt fram att bilen ska vara hållbar. Bland annat har golvmattorna tillverkats av rester av gamla fisknät och klädseln är gjord av återvunnet plastskräp och uttjänta t-shirts.

Storleksmässigt är Ocean 4,64 meter lång, vilket gör att den är något kortare än Tesla Model 3. Dock är detta inte en direkt konkurrent då Fiskermodellen är en suv.

”Flexibel leasing via mobilapp”

Batteriet i bilen är på 80 kWh, och även om räckvidden inte har certifierats avslöjar företaget att man siktar på 250-300 miles, motsvarande 400-480 kilometer. Vidare får vi även reda på att bilens tak med solceller ska kunna ge 1 000 ”gratis-miles” om året. 

I våras nämndes det att bilen skulle kostar runt 250 000 kronor. Men nu pratar Fisker i stället om en leasingmodell.

– Framtidens mobiltet handlar om att njuta av elfordon utan problem, långtidsengagemang och den begränsande höga kostnaden för att äga en bil. Att köra en Fisker Ocean kommer att vara lätt genom flexibel leasing via en mobilapp. Och vi tar hand om all service och underhåll, säger Henrik Fisker.

Den mobilapp som det talas om ska lanseras den 27 november. För de som laddar ner den då kommer det gå att förhandsbeställa ett exemplar av Ocean.

Men sen blir det att vänta. För även om det är en fullt fungerande produktionsredo prototyp som visas upp 4 januari kommer inte produktionen sättas igång förrän mot slutet av 2021.