Elbilar

Deras plattform ska "revolutionera" bilindustrin

En tidig modell som visar Rees unika konstruktion. Foto: Press
En tidig modell som visar Rees unika konstruktion. Foto: Press
Publicerad

När det kommer till bilar är plattformen, eller arkitekturen, en enormt viktig komponent. Det är den som sätter gränserna för vad för typ av modell som går att bygga. När det kommer till elektrifiering har detta blivit än tydligare – då batterier helt plötsligt måste tas med i beräkningen.

Tesla har länge haft en stor fördel av att inte ha något tekniskt ”bagage” i form av plattformar, forskning och komponenter utvecklade för fossildrivna bilar – och deras skateboard-arkitektur har varit ett trumfkort.

"Elbilar ska inte begränsas av fossilkonventioner"

Men nu kommer ett israeliskt uppstartsbolag som tar detta ett steg längre – och precis som Tesla hoppas de att revolutionera bilindustrin.

Företaget går under namnet Ree och grundtanken de utgår från är att elbilar inte borde begränsas av de konventioner som kommer av 100 år av förbränningsmotorer. Helt enkelt så ansåg de att det fanns alldeles för många föråldrade lösningar.

Lösningen blev en ny slags plattform som är mer flexibel och anpassningsbar än dagens ”modulära”.

– Den absolut största utgiften för en biltillverkare är plattformen. Den kostar miljarder, tar flera år att utveckla och varje tillverkare har mellan två till sex plattformar i produktion och två eller tre i utveckling. Vi gick in med utgångspunkten ”tänk om du bara behövde en?” – det skulle vara värt något, säger Daniel Barel, grundare till Ree, i en intervju med New Atlas.

Unik placering av komponenterna

Det unika med israelernas lösning är inte att plattformen är modulär – det är i stort sett alla i dagsläget. Nej, det revolutionerande är hur man valt att placera alla komponenter – nämligen i hjulhusen.

Varje hjul är kopplat via en otroligt kompakt fjädring/dämpning samt styrsystem till en lika kompakt elmotor och transmission. Allt styrs elektroniskt och detta öppnar upp för att plattformen ska vara riktigt flexibel.

Enligt Daniel Barel kan fjädringen vara passiv eller aktiv, det kan vara fyrhjulsdrift, eller drift fram/bak och styrning kan ske med alla hjulen om det skulle behövas.

Men även om lösningen, med allt i hjulhuset, till viss del påminner om navmotorer – är det diametrala skillnader.

– Navmotorer har funnits ett tag, men enligt vad vid tror så passar de inte för bilar av tre skäl. Ett: de är lätt att skada. Två: du måste snurra dem på samma varvtal som hjulen vilket innehär låga varv och högt vridmoment – vilket är raka motsatsen till vad du vill. Och slutligen det tredje: de ökar den dämpade massan av ett fordon, vilket inte är något du vill göra. Det vi byggt, där ligger merparten av komponenterna efter fjädringen, säger Daniel Barel.

Högre effektivitet än dagens elbilar

Rees lösningen är centrerad till en egenutvecklad växellåda och innebär att de kan använda elmotor med högt varvtal/lågt vridmoment och få en högre effektivitet än många av dagens elbilsalternativ.

Men det utesluter inte att plattformen kan användas till prestandamodeller.

Hjulmodulerna modifieras efter applikationen och eftersom de inte är mekaniskt kopplade till något – spelar det ingen roll om energin till motorerna kommer från batterier, bränsleceller eller någon annan kraftkälla.

Därtill ska service på bilarna vara enormt enkelt. Det är bara lyfta upp, ta av hjulet och sedan dra ut hjulmodulen.

Det är kanske första gången som vi hör om Ree, men företaget har hållit på med utvecklingen i sex år, och intresset från de stora tillverkarna är stort. Daniel Barel säger att de för fem år sedan närmade sig flera företag med den enda förhoppningen att ”inte bli utskrattade”. Men tvärtom, istället fick de investerings och partnerförfrågningar.

Bland annat samarbetar Ree med Mitsubishi, Musashi, Linamar, Tenneco och NXP samt andra ”ledande tillverkare”.

Första fordonen byggda på Ree-plattformen beräknas komma ut på marknaden 2023. Då handlar det om autonoma leveransfordon följt av andra kommersiella lösningar.