Elbilar

Budget-elbilen har utsetts till ”årets bilköp” i Europa

Dacia Spring Foto: Dacia

Eldrift till lågpris. Det var huvudskälet bakom utnämningen till årets bilköp i Europa. Detta enligt juryn Autobest.

Publicerad

När det gäller bilköp så är det omöjligt att säga att en bil passar alla, men när det kommer till vilken bil som anses vara bästa bilköp i Europa (för under 25 000 euro innan skatter och moms) finns det ett tydligt val. Detta efter att en biljury på 32 personer röstat och kommit fram till att det är Dacia Spring som är vinnaren.

Budget-elbilen knep förstaplatsen före traditionella Skoda Fabia och Opel Mokka.

– Vi har sagt vid flertalet tillfällen att övergången till nollutsläppsbilar går snabbare än vad många tror, och 2022 är troligtvis året då antalet nya elbilar i snudd på alla segment kommer att vara marknadsrelevanta. På den här resan har Dacia Spring visat att en elbil är något som alla kan ha råd med, säger Dan Vardie, ordförande för Autobest i ett uttalande.

För svenska marknaden är Dacia Spring inte tillgänglig, men i Danmark kostar den 130 000 dkr – vilket gör att den går att klämma in även på en lite tightare budget.

Skälet till att man inte har tagit klivet över till Sverige, Norge och Finland har med väder- och klimatförhållanden att göra. Enligt Dacia skulle det bli en dålig ägarupplevelse om man köper bilen och det är rejäla minusgrader. 

Med det sagt – Dacia utreder möjligheterna för hur de kan lösa det. En sak som även uppdagats är att Spring har väldigt låg krocksäkerhet – något de blev rejält utskällda av Euro NCAP för. Om man kommer ändra något i bilen för att få bättre resultat i krocktest är inget som officiellt presenterats. Renualt har ju gjort ändringar i Zoe efter Euro NCAP:s test.

Utöver att prisa årets bästa bilköp utsågs Mate Rimac till årets branschpersonlighet. För er som inte vet vem det är – så kan nämnas att det är entreprenören som ligger bakom elbilsutamanaren Rimac. En liten kroatisk tillverkare av superbilar som nu ska förnya anrika Bugatti.

Därtill fick Renault Megane E-Tech utmärkelsen Ecobest 2022 och Isuzo D-Max Safteybest. Den senare på grund av att det är första pick-up som fått fem stjärnor i Euro NCAP:s test.

Årets bästa bilteknik tilldelades Mercedes system MBUX Hyperscreen – ett system som lär sig förarens preferenser vilket gör körningen säkrare.