BMW:s nya laddhybrid får mer teknik – och 8 mils räckvidd

2021-10-07 12:40  

En ny generation av laddhybrider för de som vill ha en kompakt ”familjebuss”. BMW lanserar ny en ny 2-serie Active Tourer som kommer med rejäl effekt – och räckvidd på åtta mil.

Är du på jakt efter en laddbar bil, men inte en crossover eller kombi? För den kundgruppen har BMW uppdaterat sin 2-serie Active Tourer.

Bilen kommer i två tappningar där båda kommer runt 80 kilometer på en laddning – men har lite olika effektuttag.

Den enklare bilen, 225e Xdrive har en systemeffekt på 180 kW/245 hästkrafter och i versionen 230e Xdrive så har den skruvats upp till 266 kW/362 hk. Oavsett vilken modell man väljer är batteriet på 16,3 kWh brutto och kan laddas med upp till 7,4 kW.  Att bilarna går att köra längre på el samt laddas snabbare lär vara välkommet.

BMW 230e Xdrive. Foto: BMW

Modellen kommer förvisso i flera drivlinetappningar än som laddhybrid, men BMW Sverige har valt att endast erbjuda den laddbara modellen.

Utseendemässigt har man finslipat på detaljer. Själva beskriver tillverkaren det som att bilen nu ”utstrålar sportförmåga” – i verkligheten handlar det om en större version av märkets signaturgrill samt smalare strålkastare.

Läs mer: Lexus förklaring – därför är nya laddhybriden NX 450h+ ”sämre” än Toyota Rav4

Rent tekniskt ska bilen fått ett styvare chassi, längre hjulbas och bredare spårvidd än sin föregångare. Därtill ska styrningen ha bättre precision och tack vare extra dämpning för framaxeln samt ett nytt integrerat bromssystem ska bilen vara roligare att köra. På tillvalslistan finns även adaptiv fjädring med selektiv dämpning samt sportstyrning.

BMW 230e Xdrive. Foto: BMW

Den största skillnaden mot tidigare återfinns dock på insidan. Inuti bilen säger BMW att man hämtat in en rad detaljer från sin nya elbil IX. Bland annat den smala instrumentpanelen, det flytande armstödet samt minskningen av antalet knappar. Därtill utlovar tillverkaren att samtliga fem passagerare ska kunna känna ”märkbart förbättrad långdistanskomfort” jämfört med tidigare version. Baksätet är även skjutbart upp till 13 centimeter. Något som då kan innebära att man får mer bagageutrymme om man inte använder dem.

Tekniskt kommer nya 2-serie Active Tourer med den nya generationen av infotainment- och operativsystemet Idrive. Samma som erbjuds i de nya elbilarna I4 och IX.

BMW lanserar 2-serie Active Tourer i februari 2022 – dock kommer laddhybriderna, och den svenska marknadsintroduktionen, inte att ske förrän till sommaren. Först under våren kommer pris på de båda laddbara modellversionerna att presenteras.

Fakta: BMW 230e Xdrive

Maxeffekt förbränningsmotor: 150 hk

Maxeffekt elmotor: 176 hk

Systemeffekt: 266 kW / 362 hk

Batterikapacitet (brutto): 16,3 kWh*

Max räckvidd: Upp till 80 km*

Ombordladdare: 7,4 kW*

* preliminära data

Fakta: BMW 225e Xdrive

Maxeffekt förbränningsmotor: 136 hk

Maxeffekt elmotor: 109 hk

Systemeffekt: 180 kW / 245 hk

Batterikapacitet (brutto): 16,3 kWh*

Max räckvidd: Upp till 80 km*

Ombordladdare: 7,4 kW*

* preliminära data

Felix Björklund

Mer om: BMW Laddhybrider

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt