Elbilar
Bilbranschen: Därför vinner elbilen alltid

Oavsett hur du bor och hur du laddar elbilen är den ekonomiskt överlägsen när det gäller körkostnad, enligt en branschrapport från bil Sweden. Men laddinfrastrukturen i Sverige lever inte upp till EU:s rekommendation.
Nyligen publicerade biltillverkarnas branschorganisation Bil Sweden en analys som till viss del tar död på argumentet om att det i princip krävs egen laddbox för att det ska vara en vits med att köpa en elbil. Organisationen har räknat på vad det kostar att köra en elbil i jämförelse med bensin- och dieselbilar.
Och resultatet är väldigt tydligt: elbilen vinner alltid.
– Ofta hörs i debatten att elbilen enbart är något för människor runt våra större städer. Men har du tillgång till hemmaladdning i norra Sverige har du lägst körkostnad. Även om du enbart har tillgång till publik laddning så är det fortfarande billigare att köra elbil i jämförelse med en bensin eller dieselbil, säger Mattias Bergman, vd för branschorganisationen.
Tio kronor billigare per mil
Analysen visar att det finns stora variationer i kostnad beroende på hur och var du bor, men att elbilen i alla lägen är mer ekonomisk att köra. Störst skillnad var det för dem som bor i norra Sverige. Där är elbilen drygt tio kronor billigare att köra per mil än en bensinbil om du har tillgång till hemmaladdning.
– Det motsvarar en besparing på 11 000 kronor vid en körsträcka på 1 100 mil under 2021. Skillnaden minskar till fem kronor per mil för ett elbilshushåll som enbart har tillgång till publik laddning, vilket då ger en besparing på 6 000 kronor, säger Mattias Bergman.
Bil Sweden har endast har tittat på drivmedelskostnader. Något som ytterligare ligger fossilbilarna i fatet är att de ofta har högre servicekostnader och mer förslitningsskador. Lägg till detta att även skatt och värdeminskning är lägre för elbilen.
Men även om det är billigare att köra – så är det avgörande att det finns en laddinfrastruktur för att elbilen ska kunna ersätta sina fossildrivna föregångare. Bil Sweden skriver att under fjolåret så ökade antalet publika laddpunkter med 23 procent och att det nu finns 14 240 laddare fördelade på 2 639 stationer.
Enligt EU:s rekommendation ska det finnas en publik laddpunkt per 10 elfordon, i Sverige är den siffran knappt en laddare på 22 elfordon.