Baidus elbilsföretag visar röststyrda robot-elbil Robo 01

2022-06-09 11:52  
Jidu Auto ”Robo 01”, snart i massproduktion. Foto: Jidu

En robotbil som ska styras av ai och rösten. Under onsdagen lanserade Baidus elbilsföretag Jidu Auto ”Robo 01” – en bil som ska gå i massproduktion 2023.

När det kommer till häftiga koncept går det tretton på dussinet. Man vill visa innovation och ny teknik. I den här kategorin hamnar Robo 01 som är Jidu Autos senaste designstudie som presenterades på ett onlineevent på Baidus metaverseliknande Xirang-app. Konceptbilen beskrivs som en robot och vars funktioner till 99 procent ska gå att styra med enbart rösten.

Robotbilen ska ha förmågan att köra själv under de flesta scenarios (nivå 4 enligt SAE:s femgradiga skala). Denna baseras på Baidus egenutvecklade mjukvara och körs på Qualcomms senaste chip som ska kunna hantera röststyrning offline, om uppkopplingen är dålig.

Till sin hjälp har mjukvaran dubbla lidars samt tolv kameror för att hålla sig på rätt kurs.

– Jidus robotbil har som mål att tillgodose användares behov av smarta resor. En intelligent kupé i den nya eran. Det ultimata målet är att realisera en helt förarlös transportlösning, sade Joe Via Yiping, vd för Jidu Auto, vid presentationen.

Här ska Robo 01 tillverkas

Designmässigt är det en hel del konceptionsdetaljer, såsom hur dörrarna öppnas, som kanske inte kommer med till produktion. Dock menar företaget att 90 procent av vad vi fått se nu – är det som följer med till seriebilen.

Denna kommer säljas i Kina från 2023 och då ha ett pris över 200 000 yuan, vilket motsvarar strax under 300 000 kronor.

Företaget ägs av Baidu vilket borgar för att det finns ekonomiska muskler i bakgrunden. Själva bilarna ska produceras av Geely i Ningbo.

Felix Björklund

Mer om: Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt