Elbilar

Audi ger försmak på elektrisk A6:a

A6 E-tron concept ska sättas i produktion till 2023. Foto: Audi
A6 E-tron concept ska sättas i produktion till 2023. Foto: Audi
A6 E-tron concept debuterar på bilmässan i Shanghai. Foto: Audi
A6 E-tron concept debuterar på bilmässan i Shanghai. Foto: Audi

En försmak av Audis kommande familj av elbilar och den första modellen baserad på en ny plattform. A6 E-tron Concept är den tyska biltillverkarens första riktiga svar på Tesla Model S.

Publicerad

Förra veckan Q4 E-tron, den här A6 E-tron. Förvisso tituleras den senare som koncept medan den förra är den serieklara bilen. Men det visar ändå att man nu har fått upp ångan i det tyska elbilsmaskineriet.

A6 E-tron concept debuterar nu på bilmässan i Shanghai och det är den elbil som ska sättas i produktion till 2023.

Konceptet baseras på arkitekturen PPE, ”Premium Platform Electric”, som Audi utvecklar tillsammans med Porsche. Plattformen är som det kan utläsas av namnet endast avsedd för eldrift och batterimodulen det som är den centrala biten.

I konceptet handlar det om ett pack på 100 kWh och batterierna ska vara av en ny typ.

– I PPE har vi ett nyutvecklat batteri. Cellkemin är fortfarande litiumjon men den har moderniserats för att hålla senaste snitt, säger Johannes Arneth, projektledare för plattformen på Audi, vid ett seminarium.

Försöker få ut mer räckvidd

Exakt vad kemin är går Audiingenjören inte in i detalj kring utan säger att de kommer att finslipa tekniken fram till dess att den appliceras i produktion. Så är det även med annat. Audi har sedan en tid tillbaka deltagit i Formula E, och de lärdomar som man har fått därifrån kommer återspeglas i produktionen av PPE-bilarna

– Särskilt effektiviteten är en kunskap som vi kommer att ta med från Formula E. Vi kunde över tid se många förbättringar i effektivitet och eftersom energikonsumtion är så viktigt – har vi tittat på allt och försökt hitta saker som gör att vi kan få ut mer räckvidd, säger Johannes Arneth.

PPE-plattformen är byggd för att kunna husera elmotorer både fram och bak – för att på så sätt kunna erbjudas i modeller med fram-, bak- eller fyrhjulsdrift. På Ny Tekniks fråga om man kommer att erbjuda en variant med fler motorer än två, som i E-tron S, är svaret från Johannes Arneth nej.

– En variant med tre motorer är inte planerat. Vridmomentsstyrning kan vi få till med andra tekniker.

Även när det kommer till vilken typ av maskiner man ska använda tänker Audi hålla sig ganska traditionella. Ingen ESM, Electric excited synchronous Machine, såsom konkurrenten BMW alltså.

– Nej, vi kommer ha asynkrona samt permanentmagnetmotorer båda fram och bak.

0–100 km/h på under fyra sekunder

Tittar vi på det koncept som har presenterats nu så är det en elmotor per axel och tillsammans ger de 350 kW och 800 Nm. Det innebär att det finns kraftresurser nog att sprinta 0–100 km/h på under fyra sekunder.

Konceptet ska med sina 100 kWh få ut en räckvidd på över 700 km (beroende på drivlinevariant) och när det är dags att ladda så kan det ske i effekter upp till 270 kW.

Framöver kan det bli tal om mer spännande laddlösningar, men initialt är det traditionell envägs som gäller.

– Vi tittar på dubbelriktad laddning, det är något vi definitivt kommer adressera – men det handlar mycket om lagkrav och regleringar, säger Johannes Arneth.

Och hur ser det ut med trådlöst?

– Trådlös laddning tittar vi på, men för tillfället är det inget vi prioriterar, säger han.

PPE är VW-koncernens plattform för de större (och lyxigare) modellerna, och tanken är att det ska användas för en hel radda modeller. Som teknik ska den kunna täcka bilar från A4-storlek hela vägen upp till Q7.

Tittar vi på designen så är konceptet som kallas A6 – mer likt en A7 eller en nedtonad E-tron GT. Att man väljer den här formen innebär att man på ett bräde kan visa upp en slank och frän design, samtidigt som bilen får en fantastisk aerodynamik (0,22 cd).

Fronten är bekant från övriga E-tron-modeller med den täckta grillen och smala strålkastare. De senare kommer även med den senaste tekniken som enligt Audi ska ge en ny dimension. Detta genom att man bland annat kan använda dem som projektorer för att spela upp film eller annan media på en mur/vägg när man står och laddar.

Baktill så sitter det OLED-element som bakljus vilket då ska ge bilägare möjligheten att ”skräddarsy” hur de vill att de ska se ut.

Konceptet visas som ovan nämnt på bilmässan i Shanghai och tanken är att det ska lanseras som produktionsmodell mot slutet av 2022. Intressant nog kommer det dock inte vara den första Audin på PPE. Sedan tidigare har ju Markus Duesmann, chef för märket, avslöjat att bil nr 1 blir Q6 E-tron.