ENERGI

Reservkraften inkallad – elpriset högsta sedan februari

Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW. Arkivbild.
Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW. Arkivbild.

Kylan har slagit till på allvar och elpriset pressas snabbt uppåt. I morgon lyfter dagspriset på el till 1:81 kronor per kilowattimme – i hela landet. För att hitta ett högre dagspris får man gå tillbaka till början av februari.

Publicerad Uppdaterad

Det har blivit rejält kallt, med minusgrader i hela landet. Detta trycker upp elförbrukningen och frestar på i elsystemet.

Oljekraftverket i Karlshamn är satt i beredskap och ska kunna starta på två timmar om så behövs. Och enligt Svenska kraftnät importerar Sverige dessutom el på måndagsmorgonen, uppemot 1 000 megawatt (MW), vilket är ovanligt.

Effekten på elmarknaden är markant. I prissättningen på elbörsen Nordpool lyfter dagspriset inför tisdagens handel till 1:81 kronor per kilowattimme, upp från den redan höga noteringen på 1:72 kronor på måndagen.

Ett högre dagspris finns inte i statistiken sedan den 7 februari i år och då var det bara elområde 4 – i södra Sverige – som stack iväg uppåt till 1:88 kronor per kilowattimme.

För elkunder med timpris noteras dessutom en topp mellan klockan 8 och 9 på tisdagen, då elpriset är uppe på 3:76 kronor per kilowattimme i hela landet.

Prislyftet kommer trots att Ringhals fick fart på reaktor 4 igen under natten till måndagen efter att den stått still sedan i onsdags i förra veckan. Det tar dock nästan ett dygn normalt att nå upp till full produktionskapacitet igen.