Fordon

Drönare flyger in knark i fängelser

Datainspektionen har överklagat beslutet från förvaltningsrätten i Malmö gällande fotografering av trädgårdar med drönare. Foto: TT
Datainspektionen har överklagat beslutet från förvaltningsrätten i Malmö gällande fotografering av trädgårdar med drönare. Foto: TT

Det är den perfekta kuriren: liten, tyst och billig. Nu tar allt fler hjälp av drönare för att smuggla in knark över fängelsemurar.

Publicerad

Bokleveranser, pizzaattacker eller övervakning. När det gäller användningsområden för obemannade fjärrstyrda luftfartyg, så kallade drönare, är det bara fantasin som sätter gränser. Och nu börjar de också smyga sig in i välövervakade fängelser med uppseendeväckande last.

Förra månaden släppte en drönare ner ett paket med 144,5 gram tobak, 65,4 gram marijuana och 6,6 gram heroin på ett fängelseområde i Ohio i USA. Och i helgen greps två män som misstänks ha planerat att luftvägen smuggla in droger, porr och en pistol på ett fängelse i delstaten Maryland, skriver CNN.

Men problemet är inte nytt. Tidigare har liknande incidenter rapporterats från länder som Brasilien, Irland, Grekland och Ryssland, enligt CBS News.

I South Carolina hittades i april en marijuanalastad drönare som kraschat utanför ett högsäkerhetsfängelse. Där har man nu bland annat byggt utsiktstorn som ska hjälpa personalen att hålla koll på vad som försiggår i luften kring anläggningarna.

– Men vi skulle nästan behöva Israels (försvarssystem) Iron Dome för att få stopp på det här. Men de har en robust försvarsbudget, sade myndighetschefen Bryan Stirling till New York Times i våras.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!