Zennström: Så lyckas du i affärer

2011-05-05 09:59  
Först sålde han Skype för rekordbelopp. Nu investerar han i supersuccén Angry birds. För Affärsvärlden avslöjar Niklas Zennström hur man ska tänka för att lyckas. Foto: Scanpix

Entreprenören Niklas Zennström och Janus Friis, skrev historia när de sålde sitt bolag Skype för nära 23 miljarder kronor. I en exklusiv intervju med Affärsvärlden berättar Zennström om sin oro för miljön, investeringen i Angry Birds, hans ö och hur stora företag hämmar entreprenörer.

Niklas Zennström har lyckats med det som många entreprenörer drömmer om. Att komma på en bra företagsidé och att tjäna pengar på den. Nu är det sex år sedan han och hans kollega Janus Friis sålde Skype till Ebay för då nära 23 miljarder kronor. Försäljningen gjordes bara fem år efter att bolaget grundades och den blev historisk. Ingen annan svensk hade på så kort tid tjänat så mycket pengar. 

Men han har långt ifrån legat på latsidan efter försäljningen. 2006 startade han riskkapitalbolaget Atomico som sedan dess investerat i runt 40 bolag. För fyra år sedan startade han och hans fru stiftelsen, Zennström Philanthropies. Via stiftelsen har han stöttat ett 20-tal projekt. Atomico Ventures har ett förvaltat kapital på 1,4 miljarder kronor i två fonder. 

När Affärsvärlden träffar Niklas Zennström på Stockholms Waterfront, vill han främst tala om sitt senaste projekt, Green Mentorship Awards

– Om man är framgångsrik entreprenör och har hamnat i en sådan här lyxig situation, då ska man vara med och hjälpa nästa generation. Det skulle vara väldigt egoistiskt av mig om jag inte gjorde det. Jag vet att som ny entreprenör, är det mycket viktigt att ha en mentor. Om jag hade haft en mentor skulle jag blivit entreprenör mycket tidigare, säger han.

Green Mentorship Awards innebär att ett företag eller en entreprenör väljs ut som får Niklas Zennström som mentor under ett års tid. Tanken är att hitta helt nya idéer som ska hjälpa till att få en bättre miljö. 

- I stora existerande bolag tänker de ofta mer kortsiktigt, för att tjäna pengar. Det gör att det bara blir små förändringar. Innovatörer tänker i helt nya tankebanor. Ett stort företag är en trygg, riskfri miljö och en stabil inkomst. Om du säger upp dig och startar eget kan du bli exponerad och det finns stor sannolikhet att misslyckas. Där måste vi tänka om. Att misslyckas är en väldigt bra erfarenhet. 

Är du orolig för miljön?

-  Det är ett jätteproblem. Jag tycker att det är tragiskt att vi alla vet om det här och att många känner sig maktlösa. Det är vi och våra föräldrars generation som har skapat det här och det är vi som måste ändra den negativa trenden. Koldioxidutsläppen är ett jätteproblem. Jag vill inte vara med om att inget sker för att vi inte hade drivkraften. Det är viktigt att företag förstår att det är ”Good business” att arbeta för hållbara lösningar och att det är något som konsumenterna kommer att kräva framöver. 

Vad säger du om kall fusion?

-  Jag är ingen expert på det, men det där kan vara ett exempel på något som skulle kunna ha stora möjligheter framöver, om allt stämmer. 

Vad var det som gjorde att ni lyckades ni med Skype?

-  Vi hade hållit på flera år, vi gav inte upp och vi tänkte stort. Vi tänkte inte i vanliga banor utan sökte egna vägar. För oss var det tredje bolaget vi startade, som blev något. Vi började med Kazaa och fildelningar. Det blev mycket populärt men gav inga kommersiella tjänster. Nästa bolag, Joltid, gav teknik bakom plattformen där bolag kunde bygga applikationer men det fanns ingen marknad. Av en slump kom vi på Skype. Vi behövde själva internettelefoni för att spara pengar. Det är ofta så en innovation börjar. Vi behövde en tjänst och då gjorde vi den själva.

Atomico gick nyligen in som delägare i Angry Birds skapare, finska Rovio Mobile. Finns det mer att hämta i det bolaget?

- De har skapat ett varumärke som i många fall är mer välkänt än Musse Pigg i dag. De samarbetar med Fox Movies som har gjort filmen Rio. De gör små figurer och tröjor med Angry Birds. Eftersom de är så stora har de möjlighet att aggregera andra företag. De är också ett exempel på ett företag som gjort väldigt många spel innan de lyckades. Angry Birds var deras 52:dra spel. De kan bli lika stora som Mario Brothers. 

Vad är nästa grej som kommer slå?

- Det är det jag försöker hitta. Det blir allt fler mobiltelefoner och smarta mobiler så det är mycket som händer inom mobilt internet men det är tjänsterna och löningarna som man inte hade förväntats sig som är det intressanta.

Hur går det för din musiktjänst Rdio, konkurrenten till Spotify?

- De har fått ett bra mottagande, bra recensioner men det har ännu inte fått ett ”lift up”. Bolaget har mycket att bevisa fortfarande eftersom det inte har fått den där nödvändiga J-kurvan ännu. Men vi är mycket nöjda med prestationen hittills.

Han berättar om flera exempel på bolag som han satsat i. Bland annat om Siine, ett nytt bolag som har tagit fram en ny metod där man skriver med hjälp av ikoner. Genom att trycka på en ikon, som symboliserar mat, kan man skicka ett meddelande till en kontakt lättare. Automatiskt föreslås en plats där personerna kan träffas för att äta i närheten av platsen där kontakten finns. Han har också investerat i Fon, som är ett av världens största wifi-nätverk.  

Han vill också passa på att uppmuntra flera personer att göra som han om de kan. Hjälpa andra sociala entreprenörer. Men kulturen i Sverige skiljer sig mot den i USA och England. Blir man framgångsrik är det naturligt att man spenderar tid och resurser på att bygga ett bättre samhälle. I Sverige om man gör något så sker det ofta i det tysta. Istället borde svenskar visa vad de gör och bli en inspirationskälla och en förebild. 

Du har köpt en egen ö, Rosenön i Stockholms skärgård, vad ska du ha den till?

- Det är ett långtidsprojekt. Vi ska försöka renovera där. Tanken är att använda det för privata mål. Vi är här i Sverige mest på sommaren och hälsar på min familj. Har man varit utomlands i många år så upptäcker man hur fint det är här i Sverige. Sverige och Stockholmsskärgård är något helt unikt. 

Ansökningarna till Green Mentorship Awards har precis börjat komma in. Och det går att ana en viss oro i rösten. Han vill gärna ha många förslag att välja på och bra förslag förstås. Först i mitten på december ska vinnaren koras.

Niklas Zennström

Född: 16 februari 1966

Gör: Grundare av Skype, Joost, Kazaa, Zennströms riskkapitalbolag Atomico och stiftelsen Zennström Philanthropies.

Familj: gift och bor i London

Zennström Philantrhopies

… jobbar med miljöfrågor och mänskliga rättigheter. Totalt stödjer de runt 25 organisationer. Organisationerna får finansiellt stöd men de jobbar också aktivt med att bygga upp deras verksamhet. De sitter i deras styrelser och är deras rådgivare. De jobbar bland annat tillsammans med Coalition Clean Baltic, Naturskyddsföreningen och Oceania.

Atomico Ventures

Startades av Niklas Zennström 2006. Riskkapital bolaget har investerat i ett 40-tal bolag. Bland annat i Siine, Fon, Rdio och Memolane. Atomico Ventures har ett förvaltat kapital på 1,4 miljarder kronor i två fonder.

Yvonne Edenholm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt