Ygeman mål för rysk nätattack: ”De vill hejda 5g-utvecklingen”

2019-12-30 07:56  
Foto: Stina Stjernkvist / TT, Patrik Österberg / IBL Bildbyrå

Turer kring vem som får bygga Sveriges 5g-nät har placerat energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) i hetluften.

I vanliga fall får Anders Ygeman på sin höjd ett hundratal kommentarer till sina inlägg på Facebook.

Det stora flödet av 5g-kommentarer och en snabb analys av vilka budskap de innehåller gör att Ygeman ser det hela som en del av påverkanskampanj. Han misstänker att angreppet i grunden styrs av ryska intressen.

– Det finns intressen som vill piska upp en negativ bild av 5g. De vill hejda 5g-utvecklingen och sprida osäkerhet mellan stat och medborgare, säger han.

Han har tidigare noterat liknande attacker när han tagit upp frågor om invandring.

TT: Är det här något en minister måste leva med eller kommer ni vidta åtgärder?

Jag tror det här är en del av det nya. Men ibland kommer de att träda över en gräns. Då polisanmäler vi alltid.

Falska påståenden

Enligt Ygeman är det sedan tidigare känt att Ryssland och nyhetstjänster som Russia Today i bland annat USA sprider olika falska påståenden om 5G av den typ som nu flödar in i hans kommentarsfält på Facebook.

– Det här är påståenden om faror för fertilitet, cancer, hudförändringar – saker som inte har något stöd i forskningen.

5g-debatten har för Ygeman annars mest handlat om behovet av att skärpa svenska säkerhetskrav på nätoperatörerna.

Han fick igenom en ny lag om elektronisk kommunikation som träder i kraft vid årsskiftet. Den ger bland annat Säkerhetspolisen och Försvarsmakten mer att säga till om när nätoperatörerna granskas.

Läs mer: Vill du veta allt om 5g? Här är jätteguiden

För Post- och telestyrelsen (PTS) har de skärpta säkerhetskraven inneburit att en auktion av 5g-frekvenser som enligt det senaste budet skulle ha ägt rum i mars nästa år har skjutits upp igen. PTS måste nämligen backa bandet och genomföra ett nytt samråd med berörda myndigheter, mobiloperatörer och leverantörer, så att det är tydligt för alla parter vad som gäller inför auktionen.

Skärpt lagstiftning

Ambitionen är nu att hinna med 5g-auktionerna under senare delen av 2020.

– Om det bara blir några månaders förseningar så är det värt det. Vi har fått på plats den första och kanske skarpaste säkerhetslagstiftningen i världen på 5g-området, säger Ygeman.

Lagändringarna kommer sedan bland annat Säkerhetspolisen varnat för att lagar i Kina gör att bolag som Huawei kan tvingas att medverka till den kinesiska statens underrättelseverksamhet.

TT: Kan Huawei delta i bygget av svenska 5g-nät?

Den här lagen siktar inte in sig på ett speciellt företag eller ett speciellt land. Det här handlar om säkerhetsnivån för 5g generellt, och även för 4g och 3g, svarar Ygeman diplomatiskt.

Läs mer: 5g-ordlistan – från 3GPP till zero touch

Han är samtidigt kritisk till att EU från början inte samordnade sig bättre i frågan om 5g-säkerhet.

– Men i och med att Sverige, även med förseningarna, tillhör de länder som går i täten i 5g-utrullningen hade vi inte tid att vänta på att EU skulle få sitt system på plats. Därför går vi nu före.

– Vår förhoppning är att EU-ländernas olika delar ska konvergera sedan, till en gemensam syn.

Mer om: 5g

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt