Wikimedia förlorar tvist om offentlig konst – överklagar inte

2017-07-26 14:56  
Wikimedia har illustrerat domstolens utslag med en maskad Poseidon-staty i Göteborg. Foto: Wikimedia

Wikimedias sajt samlade privatpersoners bilder på offentliga svenska konstverk. Bildupphovsrätt stämde Wikimedia – och vann. Wikimedia har nu beslutat att inte överklaga.

Sajten offentligkonst.se samlar privatpersoners fotografier av offentliga svenska konsverk. Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) stämde den ideella föreningen Wikimedia Sverige, som ligger bakom sajten, eftersom konstnärerna varken tillfrågats eller ersatts för bilderna.

Domen i Patent- och marknadsdomstolen föll den 6 juli i år. Beslutet innebär att Wikimedia förbjuds att "till allmänheten tillgängliggöra framställningarna (bilderna)", vid vite om 100 000 kronor. Wikimedia ska också betala upphovsrättsersättning och rättegångskostnader på omkring 750 000 kronor.

– Utfallet är tragiskt, eftersom konsten nu inte längre är lika tillgänglig och offentlig. Från Wikimedia Sveriges sida har vi velat ge konsten den synlighet den förtjänar. Det är mycket märkligt att det i en digitaliserad värld inte är okej att dela bilder digitalt, om det på bilden skymtar ett offentligt konstverk, säger John Andersson, verksamhetschef på Wikimedia Sverige i ett pressmeddelande.

BUS menar att "domen innebär att konstnärerna har rätt att bli tillfrågade och få betalt när organisationer, företag eller liknande professionella användare vill publicera till exempel en konstsamling på nätet även när det gäller offentlig konst".

– Det handlar inte om fotoförbud för vanligt folk. Vi tycker Wikimedias initiativ är bra men om de vill använda verk måste det ske i dialog med konstnärerna. Vi hoppas att Wikimedia nu är beredda att inleda en sådan dialog, säger Åsa Berndtsson, ordförande i Bildupphovsrätt.

Wikimedia meddelade på onsdagen att den inte tänker överklaga domen eftersom möjlighterna till en annan tolkning i högre instans är för små i relation till den höga ekonomiska risken.

Johan Kristensson

Mer om: Upphovsrätt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt