Värme vapen mot ogräs

2000-04-12 13:00  
Vanlig het ånga är knepet bakom det nya trädgårdsredskapet som bekämpar ogräs på grusgångar och mellan stenplattor. Den miljöanpassade tekniken är enkel och beprövad. Ånga användes bland annat av SJ under 1980-talet för att hålla tillbaka växtligheten på banvallarna.

Steam-It från företaget Fiskars bygger på samma principer men riktar sig främst till villaägare, fastighetsskötare och bostadsrättsföreningar. Värmen spränger cellerna i växten som vissnar och torkar.

Ett par dagar senare kan det torra ogräset krattas bort och slängas på komposten. Proceduren måste dock upprepas tre till fyra gånger varje sommar.

- I gengäld slipper man använda kemikalier eller borttagning med gasolbrännare som kan starta en eldsvåda. Samt den äldsta sättet: Att krypa på knä och plocka bort ogräset för hand, säger Mikael Hall, produktchef för redskap på Fiskars i Sverige.

Formgivningen av apparaten är iögonfallande och väcker en hel del associationer. Den ser ut som en vattenkokare med snabel. Eller en röjsåg där klingan bytts ut mot gasformigt vatten.

Båda reflektionerna är befogade. Steam-It hålls som en röjsåg och vatten värms i en behållare under handtaget på samma sätt som i en vattenkokare. Skillnaden är att värmeelementet inte sitter i botten utan hänger som en pendel ner i vattnet.

Tanken är att elementet hela tiden ska befinna sig i vattnet när redskapet vinklas för att komma åt ogräs på besvärliga platser. Men man kan inte lägga apparaten på sidan när den är igång eller försöka ta bort ogräs på murar och andra lodräta ytor. Då kan elementet skadas av värmen, påpekar bruksanvisningen.

Uppvärmningen av två liter vatten tar fem minuter. Sedan leds ångan genom snabeln i två gummislangar. Det dubbla munstycket är en patenterad konstruktion som sveper in plantorna i ånga från två håll. När munstycket hålls på rätt sätt ger snabeln ifrån sig ett visslande ljud.

Två flöden av ånga förlänger också behandlingen. Det gör det möjligt att gå i långsam promenadtakt längs en ogräsbevuxen skarv i den stensatta trädgårdsgången. Tuffare ogräs kräver dock att munstycket hålls kvar i 4-5 sekunder, hävdar Mikael Hall.

Steam-It förstör bladen men dödar även delar av rotsystemet. Redskapet har testats med framgång på vanliga ogräs som groblad, gräs och mossa. Enligt Mikael Hall ska det även ta kål på maskrosor, ogräsens Arnold Schwarzenegger som kommer igen hur mycket man än misshandlar dem.

Steam-It kräver att man har en jordad förlängningssladd som räcker ut i trädgården. Apparatens effekt är obetydligt högre än en vattenkokare för köksbruk. Men eftersom strömstyrkan hamnar på 9,5 ampere bör man använda ett eluttag där inte fler effektkrävande apparater är inkopplade. Annars kan en 10 ampers säkring gå.

Energiförbrukningen är trädgårdsredskapets mest kännbara miljöpåverkan. Uppvärmningen av en vattentank och 20 minuters bekämpning förbrukar nästan en kilowattimme. Det är lika mycket energi som en 60 watts glödlampa förbrukar när den är tänd i 15 timmar.

Trädgårdsredskapet är tillverkat av den återvinningsbara plasten polypropylen. Plasten går att återvinna och apparaten är lätt att plocka isär. Men något insamlingssystem finns ännu inte för den här typen av produkter.

Redskapet testades först på den danska marknaden där 94 000 exemplar såldes under förra året. I Sverige har 15 000 sålts sedan ogräsbekämparen släpptes i januari, främst till återförsäljare inför den kommande säsongen.

Reaktionerna från de danska konsumenterna var i huvudsak positiva, hävdar Mikael Hall. Årets modellen har dock förbättrats på vissa punkter. Bland annat har vattentanken utökats till två liter vilket räcker till 20 minuters bekämpning av 10-50 kvadratmeter. Tanken har också fått en kulventil som hejdar påfyllningen av vatten när tanken är full.

Niclas Köhler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt