Var femte förälder orolig för sitt barn på nätet

2016-02-22 13:40  
Foto: Alamy

Många föräldrar känner oro för vad deras barn egentligen har för sig på nätet. Men att blockera webbplatser och appar är inte rätt väg att gå. ”Sätt dig ned med ditt barn och be att få en guidad tur i stället”, säger docent Elza Dunkels.

Mer än var femte förälder känner stor oro för vad deras barn gör på nätet, visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Telenor. Nu senast har det larmats om unga som kränker sig själv och andra i jakten på att få sin live-sänding i appen Periscope uppmärksammad.

Vuxnas ryggmärgsreflex kan lätt bli ”förbjud, stäng ned”.

– Men jag råder i stället att prata med barnen och lära dem navigera i den potentiellt farliga miljö som Periscope kan vara, säger Elza Dunkels som forskar om ungas internetanvändande.

Hon jämför med ett barn som skejtar på ett trafikfarlig ställe: Bättre att lära ut var och hur man skejtar säkert, än att förbjuda åkningen som sådan.

– Risken är annars att barnet gör det i smyg. Och vad gäller aktiviteter på nätet kan det få allvarliga konsekvenser.

Läs mer:

Läs mer: Nätövergrepp i Periscope speglar barnens vardag

Elza Dunkels brukar svara på föräldrars nätfrågor i olika frågeforum, nu närmast i en expertpanel som Telenor anlitat för testprojektet Nätpratsjouren. Hennes erfarenhet är att de vuxnas oro nästan alltid är överdriven.

– Fördelarna uppväger nackdelarna: Att vara på nätet får de flesta att må bättre. Det ger kunskap, underhållning, gemenskap och stöd. Men de vuxna måste lära barnen att göra medvetna val, säger Elza Dunkels.

Skulle barnet bli kränkt eller pressat på nätet ska man ta stöd av skolan, som har både ansvar och rutiner för att motverka mobbning. Och viktigast av allt: Gör tydligt för ditt barn att du alltid är beredd att lyssna _ utan att bli arg – om något obehagligt hänt på nätet.

– Forskningen visar att det är det absolut tryggaste för barnet. Då faller inte barnet offer för manipulativa förövare, säger Elza Dunkels.

  

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Periscope

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt