Utpekat dataanalysbolag hade ryska kontakter

2018-03-19 10:58  
Alexander Nix, vd för Cambridge Analytica, under en presentation i mars 2017. Foto: Dpa picture alliance / Alamy

Företaget Cambridge Analytica ska ha skördat personlig information om 50 miljoner Facebook-användare och har sålt tjänster till president Donald Trumps valkampanj 2016.

Facebook har kapat alla kontakter med Cambridge Analytica för att det från 2014, i strid med dataintegriteten, olovligen sparat ner personlig information om 50 miljoner amerikanska Facebook-användare, har bland andra New York Times rapporterat. Utifrån personuppgifterna fanns sedan möjlighet att göra prognoser om åsikter och skicka individuellt anpassade politiska budskap för att påverka personernas val.

Klart är att Trumpkampanjen anlitade Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).

Påverkade väljare

När SCL:s vd Alexander Nix frågades ut i det brittiska parlamentet i februari förnekade han alla affärskontakter med ryska intressen. Men enligt dokument hade företaget 2014 och 2015 minst tre möten med höga företrädare för den ryska oljejätten Lukoil, i Storbritannien och i Turkiet. Enligt två tidigare SCL-anställda var ryssarna mycket intresserade av hur data användes för att påverka amerikanska väljare, rapporterar New York Times.

Läs mer: Trump ska ha köpt skördade personuppgifter från Facebook

Nu säger både Lukoil och SCL att mötena inte handlade om politik.

Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.

I USA utreder den särskilde åklagaren Robert Mueller kopplingarna mellan Ryssland och Trumps kampanj inför presidentvalet. Trump har allt ivrigare attackerat utredningen och försökt avsluta den.

Utredning inledd

Den brittiska datainspektionen har inlett en utredning av Cambridge Analytica.

Läs mer: Så kan dina ”likes” användas för att hacka ett val

Visselblåsaren Christopher Wylie – som berättat för medier om hur han hjälpt Cambridge Analytica bryta mot Facebooks regelverk – har själv fått sitt Facebook-konto släckt.

”Avstängd av Facebook. För att ha larmat. För något de i hemlighet haft kännedom om under två år”, skriver Wylie på Twitter.

Facebook har bekräftat att kontot har stängts.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt