Unik datacenterforskning startar i Luleå

2016-01-13 15:18  
Tor Björn Minde

Forskningsinstitutet Sics Swedish ICT och Luleå tekniska universitet vill möjliggöra storskalig datacenterforskning i Sverige och sätter nu upp en unik forskningsanläggning.

I en lagerlokal i Luleå byggs nu en forskningsanläggning kring molntjänster och lagring och hantering av big data under namnet Sics Ice.

Anläggningen får 152 Dell-servrar med totalt 3 600 kärnor, som har 40 terabyte i primärminne och klarar upp till 7 petabyte av lagring och som bildar en liten superdator.

Tanken är att erbjuda olika företag och exempelvis universitet öppna data från mätningar inuti centret. Dessa kommer att beröra allt ifrån klimatförhållanden i centret - till analyser av hur mjukvara och hårdvara liksom distribution och belastning av serversystemen fungerar.

– Det här är världens första datacenter för forskning och innovation på öppen mätdata inom big data och molnmjukvara, säger Tor Björn Minde, vd på det nybildade och förvaltande bolaget SICS North Swedish ICT AB. Han är tillika adjungerad professor på Luleå tekniska universitet.

Finansieringen kommer att ske via forskningsanslag och avgifter för hanteringen av molntjänster.

Hittills har grundarna samlat omkring 55 partners som kommer att hyra datatjänster: bland dem finns jättarna Facebook, Vattenfall, Ericsson och ABB.

Datacentret ska bli "en experimentell miljö för forskning, innovation och demonstration av infrastruktur och IT-produkter för datacenteranläggningar", enligt ett pressmeddelande. Driften väntas dra igång i februari.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Mer om: Datacenter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt