Tryckluftspistol skjuter optofibern på plats

1999-04-21 14:00  
Av Camilla Fagerberg 08-796 64 34
 
Ericsson har utvecklat
en metod för att installera fiberkabel i hemmet. Ett pistolliknande verktyg blåser med tryckluft in den optiska fibern i husets rörsystem. Den enklare och billigare installationstekniken öppnar vägen för nya tjänster IT-tjänster i bostaden.
 
- Intresset är stort bland bostadsbolag, säger Staffan Ottosson påEricsson Cables, som ligger bakom den nya tekniken.
 
Bostadsbolagen vill erbjuda sina boende en snabb Internetuppkoppling och ett lokalt nätverk med tvätttidsbokning, information från värden och kontroll av elkonsumtionen.
 
- För det krävs ett kabelsystem med tillräcklig bandbredd. Då är optisk fiber det enda alternativet, menar Staffan Ottosson.
 
Det installationsverktyg Ericsson Cables har utvecklat kallas Ribbonet. Det bygger på att så kallade "mikrodukter" läggs i husets ledningskanaler. Mikrodukter är speciella plaströr med en diameter som ett sugrör.
 
Fiberkabeln skjuts sedan in med hjälp av tryckluft.
 
När kabeln installerats i alla lägenheter, svetsas den ihop med den till huset inkommande optokabeln. Varje lägenhetsinnehavare ansluts till en lokal server, som i sin tur länkas till olika tjänster till exempel Internet, telefoni och kabelteve.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt