Telia rasar: Välj ut en programbutik

2009-02-24 23:00  

Telia Soneras Kenneth Karlberg och AT&T-chefen Ralph de la Vega rasar mot nyöppnade programbutiker som Nokias Ovi Store.

Årets trend i Barcelona var utan tvekan raden av nyöppnade butiker på nätet. Nokia berättade om sin nya Ovi Store, Microsoft om sin Market Place. Men även Samsung, LG och operatören China Mobile lanserade egna programbutiker.

Alla vill de kopiera Apples fenomenala framgång med sin App Store. RIM och Android hoppade på samma tåg redan före Barcelona.

Men det här gillar inte Kenneth Karlberg, chef för Telia Soneras mobilitetstjänster.

- Jag förstår förstås varför de gör så. Men kunden blir inlåst, och det hämmar utvecklingen.

Hans kollega Ralph de la Vega, vd för AT&T, kritiserar också den nya trenden. Trots att det var han som först i världen erbjöd Iphone till sina kunder.

- Iphone är en fantastisk framgång, och våra kunder gillar att ladda ner tjänster från App Store, säger han, och säger att det är därför han är upprörd.

- För med en gemensam lösning skulle alla kunder kunna välja mellan fler och bättre tjänster. Oavsett mobilmärke och operatör.

Ralph de la Vega gillar inte heller att antalet slutna operativsystem ökar i mobilerna.

Han jämförde med vad som hände i USA 2002, som då låg långt efter Europa med mobiltjänster. Först då insåg amerikanska operatörer att det var bättre att låta sina kunder skicka sms mellan de olika mobilnäten. Sedan dess har operatörernas sms-intäkter ökat från 26 miljoner dollar till 5 miljarder dollar 2008.

- Nu ser jag samma misstag göras igen. Denna gång gäller det butiker och operativsystem, som inte kan användas för alla nät och terminaler.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt