Telia lanserar iptv utan box

2012-09-03 12:10  

Nästan som på den gamla tiden – en tv, en fjärrkontroll. Det verkar bli möjligt när Telia nu tillsammans med Samsung lanserar iptv utan box, där all teknik i stället finns i som mjukvara i tv:n.

Den nya tekniken som premiärvisades i slutet av förra veckan, befinner sig i testversion och lanseras skarpt i Estland som första land senare i år. Under 2013 kommer den till Sverige och Finland.

Iptv eller bredbands-tv bygger normalt på en bredbandsbox som tar emot signaler via bredband och skickar en bild till tv-apparaten via en scart- eller hdmi-kabel. Med boxens fjärrkontroll kan man växla kanal, visa programtablåer, starta, spola och stoppa i sändningar samt komma åt tjänster som exempelvis hyrvideo.

I den nya lösningen läses boxens programvara i stället in i tv:n och styrs med tv:ns fjärrkontroll. För användaren kommer Telias iptv att framstå som en egen källa, ungefär som en satellitbox eller dvd-spelare.

Tjänsten kommer att kräva Samsungs senaste tv-apparater med led-belysning. Apparaterna stöder så kallad smart-tv vilket innebär att de också innehåller ett utbud av appar, ungefär som i en smartphone, exempelvis för spel, för tjänster som Facebook eller Spotify, eller för olika typer av tv-innehåll.

Men i det här fallet ligger Telias iptv-tjänst alltså inte som en app i smart-tv-utbudet utan är en mer integrerad del av tv:ns programvara.

Några planer på lansering av motsvarande boxfria iptv-tjänster från andra operatörer i Samsungs tv-apparater känner Samsung i Sverige inte till.

– Det är inte så att man självklart återanvänder den här lösningen för en annan operatör. Det är rätt stor skillnad, säger Mats Lövgren, presskontakt på Samsung.

Telia planerar att rikta iptv-tjänsten även mot andra apparater. Som en inledning finns en tjänst som kallas Play+ för datorer, med ett utbud av tv-kanaler, programarkiv och hyrvideo.

Telia Sonera har nära en miljon iptv-kunder i Norden och säger sig vara Nordens största och snabbast växande iptv-bolag.

Mats Lewan

Mer om: Telia TV

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt