Tele 2 och Tre hoppar av mobilmässan MWC

2020-02-10 16:45  

På måndagen drabbades mobilmässan MWC av ännu ett tungt bakslag. Då aviserade Sony att företaget inte åker till Barcelona i år. Svenska operatörerna Tele 2 och Tre ställer också in.

Uppdatering: I ett mejl till Ny Teknik hälsar svenska operatören Tele 2 att företaget inte åker till MWC. ”Vi prioriterar våra medarbetares hälsa och säkerhet”, skriver en representant för Tele 2. Samma besked ger Tre i Sverige. Även NTT Docomo, en av världens största mobiloperatörer, har bestämt att inte ställa ut på MWC.

Ursprunglig artikel: Sony brukar inte bara ha en stor monter på Mobile World Congress i Barcelona, utan också använda mässan för att tillkännage nya produkter. Det var tanken även i år, men det nya coronaviruset har fått företaget att tänka om. Sedan tidigare har bland andra Ericsson, LG, Nvidia och Amazon Web Services meddelat att de inte tänker närvara under det som annars räknas som mobilindustrins viktigaste mötesplats.

”Säkerhet och hälsa för våra kunder, partners, medarbetare och för media är av yttersta vikt för oss. Därför har vi tagit det svåra beslutet att inte ställa ut eller medverka”, skriver Sony i ett pressmeddelande.

Den MWC-presskonferens som företaget hade för avsikt att hålla på morgonen 24 februari ska i stället direktsändas på Youtube.

Besökare från provins portförbjuds

Beskedet från Sony kom trots att GSMA under söndagen presenterade nya åtgärder för att öka säkerheten kring MWC. Bland annat är besökare från Hubei-provinsen – i vilken det nya coronaviruset tros ha sitt ursprung – portförbjudna från mässan.

Läs mer: ”Arbetsgivare måste hantera oro för smitta”

Alla deltagare som varit i Kina måste när MWC drar igång kunna bevisa att de inte varit i landet på minst två veckor. Dessutom ska temperaturkontroller införas, men det framgår inte i vilken utsträckning.

Ericsson väljer att inte delta

Ericsson bestämde i slutet av förra veckan att inte åka till årets Mobile World Congress. Börje Ekholm, vd för Ericsson, uppgav då att det inte var ett lätt beslut. Precis som Sony hänvisade Ericsson till hälsa och säkerhet för medarbetare, kunder och andra intressenter.

Läs mer: Det här vet vi om coronaviruset

– Vi såg fram emot att visa våra senaste innovationer på MWC i Barcelona. Det hela är mycket olyckligt, men vi är helt övertygade om att det mest ansvarsfulla affärsbeslutet att ta i det här ögonblicket är att inte delta i årets evenemang, sa Ekholm.

Nokia tvekar

Sajten Capacity uppger att även Nokia tvekar. ”Vi har inte tagit något beslut än”, skrev Nokias marknadschef Barry French i ett mejl till Capacity.

Peter Ottsjö

Mer om: MWC Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt