T-mobile tecknar avtal med Elons Musks Starlink

2022-08-26 10:37  
T-Mobile US och Space X samarbetar för att fler ska få mobiltäckning. Foto: T-Mobile

Snart kan T-mobiles kunder som befinner sig på platser som helt saknat täckning skicka meddelanden. Mobiloperatören tar hjälp av Starlink-satelliter från Spacex.

Det finns fortfarande områden i USA som helt saknar mobiltäckning. T-Mobile, en av världens största mobiloperatörer, vill göra något åt saken. Därför har bolaget nu ingått avtal med Elon Musks Spacex.

Samarbetet går ut på att använda Spacex Starlink-satelliter, och kombinera dessa med T-Mobiles trådlösa nätverk. På så sätt ska kunder kunna få mobiltäckning även på platser som omfattas av restriktioner och andra begränsningar på marknivå, som nationalparker eller öken. 

Till en början handlar det om att kunder ska kunna skicka textmeddelanden. Där ingår sms, mms och meddelandeappar. Stöd för röst och data ska komma i ett senare steg. 

Läs mer: Xiaomi utmanar Tesla med roboten Cyberone

T-Mobile uppger att majoriteten av alla smarta telefoner som använder bolagets nätverk redan i dag är kompatibla med tjänsten, och att kunder därför inte kommer att behöva någon ytterligare utrustning för att få det att fungera. Men bolagen ska skapa ett nytt nätverk som utgår från Starlinks satelliter och T-Mobiles mittbandspektrum.

Tjänsten kommer att börja betatestas i utvalda områden från och med slutet av nästa år, efter att Spacex skjutit upp de satelliter som behövs.

Starlink består i dag av över 2 000 massproducerade små satelliter i låg omloppsbana som kommunicerar med mottagare på marken. 

Ania Obminska

Mer om: Internet SpaceX

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt