Sverige begär mest i Norden från Facebook

2017-01-19 07:51  
Mycket information begärs ut från Facebook. Foto: Alamy

Sverige är det land i Norden som begär mest information om användare på Facebook, rapporterar P1 Kulturnytt.

Det handlar om att begära information som exempelvis IP-adresser, personuppgifter och innehåll, när man utreder brott.

Under första halvåret 2016 begärde staten ut uppgifter om 441 användare, visar rapporten Global Government Requests Report från Facebook. I nästan nio av tio fall fick staten ut information. Det har också skett en ökning sedan rapporterna började komma 2013. Första halvåret 2013 handlade det om begäran om 66 användare.

Norge begärde ut uppgifter om 37 användare, Danmark 52 och Finland 44. För Island finns det inga uppgifter för den aktuella perioden, men sista halvåret 2015 handlade det om 2 användare.

Anledningen till att Sverige ligger så pass mycket högre än övriga nordiska länder är att polis och åklagare har ett upparbetat arbetssätt, enligt kammaråklagare Helene Gestrin.

Läs mer:

Läs mer: Facebook riskerar miljardböter

– Sverige var ett av de första länderna i världen som upparbetade det som kallas för en "single point of contact" med Facebook, alltså att man initierade att det finns en polisenhet som har hand om alla förfrågningar till Facebook, säger hon till P1 Kulturnytt.

Mer om: Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt