Svenskarnas hälsodata kan lagras i Frankrike

2015-10-15 13:05  

Svenskarnas digitala hälsodata kommer inte att lagras hos Microsoft i Irland och Nederländerna. I stället kommer huvudleverantören Cap Gemini självt att drifta lagringen i egen regi.

Enligt uppgifter i DN i dag får Microsoft inte ta ta hand om hanteringen av den data som läggs upp på medborgarnas kommande valfria hälsokonton.

Den amerikanska mjukvarujätten skulle, enligt Ehälsomyndighetens upphandling av Hälsaförmig-kontona, agera underleverantör till franska Cap Gemini och svara för it-lösningen. Denna var i stort sett densamma som Microsofts egen hälsotjänst Healthvault.

Ny Teknik kunde i somras avslöja att journaler och annan vårddata skulle lagras i en del av molnet på Microsofts servrar i Nederländerna och på Irland.

Flera it-säkerhetsexperter varnade då för att känsliga hälsodata riskerade bli tillgängliga för både amerikanska och andra länders myndigheter.

Men nu uppger Ehälsomyndighetens kommunikationschef Eva Reimers för DN att Cap Gemini har ändrat sig och bestämt sig för att lagra informationen på sina egna servrar. Dessa uppges vara spridda i Europa, bland annat i Frankrike.

Därmed lagras uppgifterna trots allt ändå utanför Sverige. Vad betyder det?

- Det har i alla fall betydelse att lagringen av uppgifterna kommer att ske inom EU. Då kan inte amerikanska underrättelsetjänsten ta del av den med hänvisning till Patriot Act. Men i Frankrike kan underrättelsetjänsten och deras polis efter domstolsbeslut eller annan lagstiftning ta del av den, säger Albin Zuccato, it-säkerhetsexpert på säkerhetsföretaget Sentor och tillägger:

- Men det är klart bättre att lagringen sker inom EU eftersom personlig information då skyddas av europeisk dataskyddslagstiftning.

Mer om: Hälsodata

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt