Svenska Amazon sålde elchockvapen och pepparsprej

2020-10-29 13:26  

Svenska konsumenter kunde klicka hem både elpistoler och pepparsprej från nyöppnade Amazon.se. Båda är produkter som faller under vapenlagen.

På onsdagen öppnade Amazon slutligen sin svenska e-handelsportal. Bolaget kallar det sin största lansering någonsin och uppger att det finns över 150 miljoner produkter i sortimentet från en lång rad säljare.

I det digra utbudet har Ny Teknik hittat flera exempel på produkter som faller under svensk vapenlag. Det rör sig om elchockpistoler och pepparsprej som, om produktbeskrivningarna på e-handelssajten stämmer, skulle kräva tillstånd från polisen för innehav och införsel till Sverige.

Efter att Ny Teknik har kontaktat Amazon har e-handelssajten valt att ta bort föremålen ur sitt svenska sortiment, och säger att det kan vara aktuellt att granska säljarna.

Läs mer: Apple sägs utveckla sökmotor – kan ersätta Google

”Tredjepartssäljare är enskilda företag vilka förbundit sig att följa våra riktlinjer vad gäller försäljning i vår butik. De som inte följer dessa riktlinjer kommer att granskas och riskerar att få sina konton borttagna. De produkter du flaggade tidigare är inte längre tillgängliga”, skriver en talesperson för Amazon i ett mejl till Ny Teknik.

Amazon uppger vidare att bolaget kontrollerar sajten regelbundet och plockar bort olämpliga produkter så fort de upptäcker dem.

Simon Campanello

Mer om: Amazon E-handel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt