Succé för Whatsapp - tack vare Ericssonprogram

2016-02-02 15:31  

Whatsapp har över en miljard användare, men fortfarande bara 57 ingenjörer. Förklaringen sägs vara Erlang, språket som en gång utvecklades på Ericsson.

UPPDATERAD. I februari 2014 sålde Jan Koum sitt bolag Whatsapp till Facebook för 19 miljarder dollar, över 120 miljarder kronor.

Vid den tidpunkten hade bolaget 35 ingenjörer anställda och 465 miljoner aktiva användare i månaden.

Nu två år senare har antalet användare mer än fördubblats. För första gången har Whatsapp över 1 miljard aktiva användare i månaden.

Men antalet utvecklare har inte ökat i samma takt. Whatsapp har än i dag bara 57 ingenjörer på lönelistan. Och ändå fortsätter tjänsten sitt segertåg över världen.

Hur går det till? De anställda på Whatsapp brukar vara rätt hemliga. Men på ett evenemang i Silicon Valley i höstas avslöjade Whatsapps programmerare Jamshid Mahdavi hur så få kunder göra så mycket. Hans förklaring var att företaget bygger sin tjänst på programmeringsspråket Erlang, ett språk speciellt lämpat för hantera kommunikation från ett stort antal användare. Erlang tillåter också programmerarna att ta fram ny kod under tiden tjänsten används.

Innan Mahdavi började på Whatsapp för två år sedan, hade han aldrig testat Erlang.

"Det var en ögonöppnare att få se ett så minimalistiskt angreppssätt för att lösa... bara problem som behöver lösas", sa han, enligt tidningen Wired.

Whatsapp startades som ett alternativ till mobiloperatörernas betaltjänst sms, som funnits sedan i början av 1990-talet. I dag skickas 20 miljarder sms om dagen världen över. Antalet Whatsapp-meddelande är över dubbelt så många - 42 miljarder.

Ericssonavknoppningen Bluetail använde också Erlang för sin tjänsteutveckling. Bolaget såldes hösten 2000 till amerikanska Alteon Websystems för 1,4 miljarder kronor.

Även svenska Klarna nyttjar programmeringsspråket Erlang för utvecklingen av sina tjänster.

Mer om: Whatsapp

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt