Stor ökning av kidnappad data

2017-02-15 07:46  
Såväl det nya datorviruset Nyetya som Wannacry utnyttjar ett verktyg kallat Eternal blue, som av experter anses ha utvecklats av USA:s underrättelseorgan NSA. Foto: TT

En bifogad fil i ett mejl öppnas, ett par sekunder senare är allt material på din dator låst. Kort därefter kommer också kraven på en lösesumma. Under det senaste året har mejlattackerna exploderat.

Amerikanska datasäkerhetsföretaget Sonicwall presenterade nyligen en rapport där man redovisat antalet genomförda attacker, så kallade ransomware, de senaste åren. Under 2015 skedde 3,8 miljoner attacker. Förra året hade siffran stigit till 638 miljoner.

Totalt sett gör företaget beräkningen att 209 miljoner amerikanska dollar, runt 1,8 miljarder kronor, har betalats ut i lösesummor. Även svenska företag och privatpersoner drabbas i allt större utsträckning, säger Kalle Zetterlund, it-säkerhetskonsult vid företaget Sentor i Stockholm.

– Vi ser en mångfaldig ökning det senaste året jämfört med tidigare. De flesta som råkar ut för detta väntar på till exempel ett riktigt paket från Postnord. De luras sedan att klicka på länken i det falska mejlet.

Kraven kommer sedan omedelbart.

– Oftast rör det sig om ett par tusen kronor som ska betalas ut i digitala valutor, som till exempel bitcoins. Kostnaden ökar sedan om man inte betalar direkt, säger Kalle Zetterlund.

Läs mer:

Läs mer: Fler företag drabbas av trojaner

En undersökning som ett annat säkerhetsföretag, Kaspersky Lab, gjort i Norden visar att två av tre tillfrågade är beredda att betala för att få tillbaka låst material. 25 procent uppger att de är redo att betala upp till 30 euro, motsvarande upp till 300 kronor, i lösesumma.

Betalning är dock inte liktydligt med att den drabbade får tillbaka sitt låsta material.

– Vi hade en sorglig historia där en person beslutade sig i desperation att betala men ändå inte fick någon krypteringsnyckel. Vi rekommenderar ingen att betala, för det stödjer organiserad brottslighet. Sedan får man ha förståelse att somliga drabbade kan bli desperata, säger Kalle Zetterlund.

Hans råd är enkelt: Se till att ha materialet sparat någon annanstans, som till exempel på en extern hårddisk.

– Ha inte de oersättliga bilderna enbart på hårddisken.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Mer om: Trojan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt