”Spelkonsoler står starkare än någonsin”

2017-06-12 15:17  
Xbox-chefen Phil Spencer berättar om nya Xbox One X på Xbox E3 2017 Briefing op söndagen. Foto: Matt Sayles / Invision for Microsoft / AP Images

Spelkonsoler är fortfarande populära. Under den pågående spelmässan E3 i Los Angeles berättade Microsoft om höstens lansering av it-jättens nya Xbox One X.

– Konsolerna står nog starkare än någonsin, säger Per Strömbäck, talesperson på branschföreningen Dataspelsbranschen.

– De har varit utdömda ett antal gånger genom årens lopp men har överlevt alla teknikskiften, säger Strömbäck.

Enligt Strömbäck beror överlevnaden på att konsoltillverkarna är bra på att integrera nya tekniska framsteg, och göra dessa tillgängliga för en bred publik genom att priset för den nya tekniken ofta blir lägre i konsolerna.

TT: Hur ser konkurrensen ut?

– Angående hotet från andra, exempelvis Apple TV, Iphone och appar, så har konsolerna en enorm styrka beroende på att de har tre olika intäkter. Det är hårdvaruförsäljning, försäljningen av spel i ask och dessutom har de framgångsrikt utvecklat den digitala försäljningen. Det är svårt för utmanarna att konkurrera med det, säger Strömbäck.

Den nya konsolen som Microsoft lanserar globalt den 7 november beskrivs som den mest kraftfulla hittills. Och det lär behövas, eftersom priset ser ut att bli högre än konkurrenten Sonys Playstation 4. I USA är priset för Xbox One X satt till 499 dollar (4 500 kronor), och även om internationella priser inte är klara innebär det att den blir dyr.

Vid presentationen visades också 42 kommande spel upp. 22 av dessa kommer att vara skräddarsydda för den avancerade One X, som under utvecklingen gick under kodnamnet Project Scorpio.

Konsolen blir viktig för Microsoft, vars tidigare Xbox One inte har någon chans mot PS4. Sonys konsol är numera det japanska företagets största vinstkälla, och säljer dubbelt så bra som Xbox One.

– Vi säljer varenda en vi kan tillverka, säger Shawn Layden, chef på Sony Interactive Entertainment.

Sony presenterar också nyheter på E3, natten till tisdagen svensk tid.

Den tredje stora konkurrenten heter Nintendo Switch, som lanserades tidigare i år. Även den är så populär att tillverkningen inte hänger med efterfrågan. Switch ligger i samma prisklass som väntas för Xbox One X, alltså minst en tusenlapp högre än PS4.

TT: Hur ser framtiden för konsolerna?

– Jag tror den är ljus så länge de fortsätter att utvecklas och omfamna nytänkande, ny teknik och nya spelformer, säger Per Strömbäck.

Mer om: Spelkonsoler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt