Så mycket skvaller innehåller jobbmailen

2012-06-07 14:38  
Foto: Alamy

Ett av sju e-postmeddelanden som skickas på en arbetsplats innehåller någon typ av skvaller visar en undersökning av 600000 mail.

Forskaren Eric Gilbert vid Georgia Tech har fått köpa 600000 e-postmeddelanden från det konkursade energihandelsbolaget Enron, som under uppmärksammade former gick omkull 2001.

När han analyserade innehållet blev han förvånad över att så mycket som 14,7 procent av meddelandena innehöll information som kan kategoriseras som skvaller.

Lika förvånad blev han över att skvaller är i stort sett lika utbrett oavsett vilken position de anställda har, även om det var en viss övervikt för dem som sitter längst ner i hierarkin.

Gilbert kunde notera att medarbetare på näst högsta nivån i företaget gärna skvallrade för den högsta ledningen. Men näst-högsta-nivån skvallrade även mycket till medarbetare på den lägsta nivån i företaget.

En annan iakttagelse är att negativt skvaller var 2,7 gånger vanligare än positivt skvaller.

Eric Gilbert och hans medarbetare ställer sig frågan om denna skvallerkultur orsakade Enrons konkurs. Men de drar slutsatsen att mönstret finns i alla större organisationer, och att det var den högsta ledningens agerande som sänkte företaget. Och den bestod bara av en handfull personer av totalt 20000 i hela företaget. De anställda längst ner i hierarkin hade inte en aning om hur ledningen hanterade företaget, säger Gilbert i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Mer om: E-post Skvaller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt