Så fick Tension från Falun göra en 5g-app till OS

2018-02-14 07:01  

Med skräddarsydda direktsändningar och unika 3d-kartor i en mobilapp lyckades Falun-bolaget Tension charma den sydkoreanska telekomjätten KT.

När Charlotte Kalla tog OS-guld i skiathlon hade Magnus Björkman flera anledningar att jubla. Man kan säga att de korsade mållinjen samtidigt. Hon på skidor, han med hjälp av programkod.

- Vi fick se hur Charlotte Kalla tog hem guld både i verkligheten och virtuellt. Det känns dubbelt fantastiskt, säger Björkman.

Magnus Björkman är vd för Tension, ett bolag från Falun som kanske mest är känt som grundare av dataspelutbildningen Playgroundsquad. Till skid-VM i Falun för tre år sedan hade Tension utvecklat en mobilapp med funktioner åtråvärda för evenemangs- och tv-bolag. Via appen kunde användaren exempelvis själv välja vilken skidåkare den ville följa. När åkaren passerade någon av de kameror som satt längs spåret bytte appen vy automatiskt. Åkarnas position spårades med hjälp av gps.

Den stora sydkoreanska operatören KT blev så imponerad av Tensions teknik att bolaget skickade en delegation till Dalarna. Kort därpå fick Tension uppdraget att konstruera en 5g-anpassad OS-app, döpt till KT Omniview. Den bygger på samma plattform, Tension Onsite, som bolaget använde under skid-VM. KT Omniview är tillgänglig för utvalda användare på plats i Pyeongchang.

Läs mer: Intel: OS blir ett tillfälligt 5g-labb

Under det lopp där Charlotte Kalla tog guld gick det att växla mellan 17 kameror. Det är en ny typ av direktsändning där tittaren i praktiken själv kan agera producent av det videomaterial som står till buds. Men det är bara en av funktionerna i Tensions app.

Under skiathlontävlingen stod Magnus Björkman och hans kollega Mats Persson på en läktare med utsikt över målfållan. I händerna hade Björkman en surfplatta som visade en 3d-karta med åkarnas positioner. Vid sidan om den personanpassade direktsändningen kan användaren också följa loppet i detalj via kartan.

- Kartorna tas fram i full 3d enligt höjdmätningar, ritningar och referensbilder. Navigationen i 3d-miljön är så kallad free flight, så att användaren kan flyga runt, zooma och rotera. Den stora fördelen med kartor i 3d är att de ger en mycket bättre närvarokänsla och förståelse för miljön än i 2d. Det låter oss också ha funktioner som förstapersonsvy, säger Magnus Björkman.

I förstaperonsvy ser användaren miljöerna ur ögonen på den skidåkare den valt att följa. Nu har inte åkarna kameror monterade på kroppen, utan det tittaren ser är en virtuell representation. Funktionen fungerar också i virtual reality.

- Det ger en oöverträffad känsla av hur terrängen ser ut, lovar Magnus Björkman.

Läs mer: Tekniken som ska ge svenska medaljer i vinter-OS

Tensions mobilapp är förberedd för att visa biometrisk statistik, men den möjligheten saknas i OS-versionen. Några av åkarna gick inte med på att skylta med information som puls och laktatvärde. Tension Onsite har dessutom stöd för allehanda uppkopplade sensorer och kan på så sätt återge aktuella uppgifter om exempelvis snötemperaturen längs skidspåret.

För att få all denna data serverad till OS-appen har Tension tagit hjälp av Ericsson. Arbetet inför vinterspelen har pågått i två år och där har Ericsson-LG i Sydkorea fungerat som samarbetspartner.

- Ericsson står för insamlandet av all data genom Ericssons iot-plattform, som tillgängliggör informationen i våra appar via en eller flera servrar. Men om man får vara lite kaxig så är det ju på grund av oss och inte Ericsson som lilla Sverige fått göra det här. säger Magnus Björkman.

Dagarna och timmarna före skiathlonloppet kände sig Magnus Björkman inte kaxig. Frukostar ovanför en snötäckt Gobiöken och flygresor med hockeylandslaget varvades med en spänd förväntan. Att tekniken skulle fungera var inte självklart: det var första gången Tensions app skulle kommunicera via det specialbyggda 5g-nät KT spunnit tillsammans med bland andra Intel till OS. Magnus Björkmans Samsung-surfplatta hade förberetts särskilt för att ta emot signalerna.

- Vi är de första utanför Samsung som har en sådan här.

”Håll tummarna för oss imorgon då första skiathlonloppet går av stapeln”, skrev Björkman till Ny Teknik i fredags. En dag senare fick vi ett nytt mejl. ”Det har vart en mycket bra och lyckad dag här i Korea. Både i och utanför spåren.” Allt hade fungerat som planerat.

Det är värt att notera att det telekombolag och OS-arrangörer kallar 5g i själva verket är ett testnät som försöker ligga nära den standard som ännu inte existerar. Dessutom kan som sagt inte vem som helst använda Tensions OS-app, utan den demonstreras bara på vissa utvalda platser i Pyeongchang.

Men den visar hur vi alla inom en snar framtid kan komma att följa evenemang på ett nytt sätt. Och bolaget från Falun var förmodligen ganska nöjda med den rubrik de kunde använda på sin sajt kort efter att Charlotte Kalla tagit emot sin guldmedalj: ”Tension först i världen med 5g-app under OS i Pyeongchang”.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt