Rekord: IBM:s nya kvantdator har 127 kvantbitar

2021-11-15 10:38  
IBM:s nya kvantprocessor Eagle använder sig av så kallad 3d-paketering där komponenterna ligger placerade i flera lager på chipet. Foto: IBM

IBM på väg mot kvantöverlägsenhet. En konventionell superdator skulle behöva ”fler bitar än det finns atomer i alla människor på planeten” för att simulera det nya kvantchipet Eagle.

IBM har för första gången lyckats bygga en kvantprocessor med mer än 100 kvantbitar. Det nya chipet Eagle har 127 qubits.  

IBM har sedan tidigare ett 50-tal kvantdatorer i drift. Eagle skiljer sig genom att använda en annan teknik där komponenterna som styr kvantbitarna är byggda i flera lager, så kallad 3d-paketering. På så vis går det att få plats med fler komponenter på samma yta. Själva kvantbitarna ligger dock i ett enda lager på chipet. 

Enligt IBM är Eagle den första kvantprocessorn som är så kraftfull att den inte går att simulera i en konventionell superdator. För att simulera Eagle skulle det krävas en dator med ” fler bitar än det finns atomer i varje människa på planeten”, säger IBM till Engadget.  

Eagle kommer att kunna testas av utvalda forskare och företag inom IBM:s kvantdatorprogram från och med december. 

Läs mer: Chalmers-forskaren skeptisk till ny metod för kraftfull kvantdator

IBM kan nå kvantöverlägsenhet de närmaste åren

Enligt IBM:s road map för kvantdatorer ska de lansera chipet Osprey med 433 kvantbitar nästa år, för att året därpå följa upp med chipet Condor som ska innehålla hela 1 121 kvantbitar. 

Inom samma tidsspann tror IBM att de kommer att nå det som kallas kvantöverlägsenhet. Det är den brytpunkt då en kvantdator kan utföra beräkningar långt snabbare än en traditionell dator.  

– Vi tror att vi kommer att kunna demonstrera kvantöverlägsenhet – på ett sätt som kan ha praktisk nytta – inom de närmaste åren. Det är vårt mål, säger Darío Gil som är chef över IBM:s forskningsenhet i en intervju med Reuters

Google påstod redan 2019 att deras kvantdator Sycamore uppnått kvantöverlägsenhet, men det påståendet har ifrågasatts.  

Simon Campanello

Mer om: Kvantdator IBM

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt