Programvara styr ny bilradioplattform

2016-02-12 09:44  
Den nya bilradioplattformen använder få elektronikkomponenter och blir därför endast 40 mm djup. Foto: Continental

Färre elektronikkomponenter, mer programvarustyrda funktioner är ledstjärnan i Continentals nya bilradioplattform.

Bilradioanläggningar har de senaste åren förändrats från att vara en mottagare och ljudanläggning för att spela musik till att bli ett kommunikationscentrum som ska hantera analog och digital radio, mobiltelefoni, ljud från olika källor, röststyrning, pekskärmar med mera.

För att svara på kraven från olika marknader runt om i världen har Continental, en av de större komponentleverantörerna till bildindustrin, tagit fram en radioplattform som gör det möjligt att styra en mängd funktioner genom att bara använda en processor, och därmed reducera hårdvaran till ett minimum.

Continental har valt att bygga systemet på en optimerad system on chipteknik (SoC). Med en flerkärnig processor och en digital signalprocessor (dsp) har man tagit fram plattformen Software Defined Radio, (sdr).

I radion integreras analoga och digitala standarder som AM/FM, DAB/DAB+/DMB, DRM och HD radio som används över hela världen på en och samma hårdvara. Nya standarder som Chinese Digital Radio kan lägga till med programvaruuppdateringar.

På så vis kan radioplattformen användas på olika marknader utan hårdvaruändringar.

Eftersom ljud idag mest kommer från utsändningar eller de åkandes uppkopplade enheter via Bluetooth eller usb så finns ingen cd-spelare i Continentals plattform. Därigenom minskar behovet av hårdvarukomponenter och hela radioenheten blir inte tjockare än 40 mm, vilket ger flexibilitet för biltillverkare att integrera en anläggning i bilen.

Plattformen är konstruerad för att kunna spegla mobilfunktioner från olika standarder som Mirror Link, Android Auto, Apple Carplay och Baidu Carlife. För att föraren inte ska behöva släppa blicken från vägen kan funktionerna styras antingen via pekskärmen, via knappar på ratten eller via röststyrning.

Håkan Abrahamson

Mer om: Radio Continental

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt