Parler nedstängt efter åtgärder av Google, Apple och AWS

2021-01-11 12:45  

Det sociala nätverket Parler har tvingats släcka ner sin sajt. Efter attacken mot Kapitolium i USA har Google, Apple och Amazon blockerat plattformen som nu måste hitta en ny hemvist på nätet.

Parler har ökat i popularitet sedan den mycket större plattformen Twitter stängde av USA:s avgående president Donald Trump i samband med att hans anhängare stormade Kapitolium i förra veckan. Många användare har använt Parler för att uttrycka stöd för attacken och uppmana till nya demonstrationer.

Parler var också en av flera kommunikationsplattformar som användes för att planera attacken i Washington DC den 6 januari. Företaget har kritiserats för att inte tillräckligt ha hanterat inlägg som uppmuntrar och uppviglar till våld.

AWS stoppade Parler på servrar

It-jättar som Google och Apple har därför plockat bort Parler från sina appbutiker och Amazon Web Services har stoppat plattformen från att använda företagets servrar. Beslutet trädde i kraft vid midnatt på söndagen, amerikansk tid, och plattformen går inte längre att nå.

De senaste veckorna har Amazon upptäckt minst 98 inlägg hos Parler som "tydligt uppmanar och hetsar till våld" enligt ett brev som har skickats till företaget och som mediebolaget CNN har tagit del av.

”...vi fortsätter att respektera Parlers rätt att själv bestämma vilket innehåll det tillåter på sin sajt. Vi kan dock inte tillhandahålla tjänster till en kund som inte effektivt kan upptäcka och ta bort innehåll som uppmuntrar eller hetsar till våld mot andra” står det bland annat i brevet.

”Samordnad attack”

Parler måste nu hitta andra servrar för att hålla sin verksamhet i gång.

Företagets chef John Matze beskriver blockeringen som "en samordnad attack" och ett "krig mot yttrandefriheten" från techgiganternas sida. Han har lovat att försöka hitta en ny internetleverantör att samarbeta med så snart som möjligt.

Sofia Eriksson/TT

Mer om: Google Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt