Öppen källkod alternativ till bilens 80 it-system

2015-03-11 15:33  
Informationen till de åkande sker via en centralt placerad skärm. Foto: Florian Lehmann/TUM

Automotive Service Bus kallas ett projekt för att ersätta bilens upp till 80 olika it-system och gör bilmiljön internetanpassad.

Inom projektet Visio.M arbetar forskare och företag under ledning av Münchens tekniska universitet med att ta fram en modern it-arkitektur för användning i bilar. Idag finns en uppsjö av olika it-system som utvecklats under årens lopp och av olika tillverkare. Dessa pratar oftast inte med varandra.

Forskarna bygger upp systemet som en mobiltelefon - i två av varandra oberoende skikt. I det ena bearbetas säkerhetskritiska data och data för driften av bilen. I det andra finns komfortfunktioner som kommunikation med internet.

Alla funktioner som är viktiga för driften regleras av ett styrsystem via Can-bus. För de åkandes kommunikation med internet finns en dator anpassad för internetuppgifter.

Det systemet fungerar som en nyhetskanal. Det bygger av säkerhetsskäl på att data i första ska läsas, inte skrivas.

Kommunikationen med de åkande i bilen görs via en centralt placerad skärm, som för att inte ta förarens uppmärksamhet från bilkörningen för mycket inte kräver tryckningar, det räcker att vifta framför skärmen.

Projektet Visio.M har fått stöd av tyska forskningsministeriet med 7,1 miljoner euro. Det kommer att demonstreras under it-mässan Cebit i Hannover 16 - 20 mars.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt