Ollila kunde inte vänta längre

2010-09-10 08:15  

Tills slut hade Nokias ordförande Jorma Ollila inget val. Han var tvungen att flytta på sin gamla kompis sedan över 20 år. Trycket från aktieägarna blev för stort.

- Enligt planerna skulle egentligen Nokias vd Olli-Pekka Kallasvuo lämna mobiljätten först nästa vår, säger en källa till Ny Teknik/Affärsvärlden.

Men till slut måste även Jorma Ollila ge sig. Aktiekursen har rasat med över 20 procent sedan årsskiftet. Med nästan 50 procent de senaste två åren. Kritiken mot bolaget har varit massiv. Konkurrensen från nya spelare som Google, Apple och Samsung gick inte längre att avfärda med en axelryckning.

Nokias operativsystem för smarta mobiler har rasat med hela 10 procentenheter på ett år, enligt Gartners sammanställning för årets andra kvartal. Från 51 till 41 procents marknadsandel. Fortfarande en hög siffra. Men riktningen är tydlig. Samtidigt ökade Googles operativsystem Android sin andel från 2 till 17 procent. Apple från 13 till 14 procent.

Nokias omvandling till tjänsteföretag har inte heller lyckats. Apples Appstore är en större hit än Nokias Ovi.

Det senaste året har det spekulerats livligt om när Kallasvuo skulle tvingas lämna bolaget. Det har också florerat rykten om att Jorma Ollila har träffat olika kandidater.

Nu är det alltså klart. Kanadensaren Stephen Elop, som närmast kommer från Microsofts Business-enhet har även jobbat på routerföretaget Juniper och Adobe. Han är dataingenjör från början.

Värt att notera att Nokias nya vd hämtas från Microsoft, som inte heller lyckats med sitt operativsystem - Windows Mobile - för de smarta telefonerna.

Att det skulle bli en person med bakgrund i datavärlden var väntat. Många räknade också med en amerikan. Även om det finns några i amerikansk press som tvivlat på att någon därifrån vill bosätta sig i kalla och mörka Finland. Men ännu fler väntade sig kanske en person med bakgrund från något av tjänste-företagen i Silicon Valley.

Det ska bli intressant att se hur Nokias starke man Anssi Vanjoki, som i maj blev chef för den nya och viktiga enheten "Mobila lösningar", kommer överens med sin nya chef. Vanjoki fick sin nya chefposition efter en av Nokias otaliga omorganisationer de senaste åren.

Olli-Pekka Kallasvuo lämnar sin post både som vd och som medlem av styrelsen den 21 september. Han behåller dock sin plats som styrelseordförande i hälftenägda Nokia Siemens Networks.

Det var 2006 som Olli-Pekka Kallasvuo, allmänt kallad OPK, erbjöds vd-jobbet i Nokia av Jorma Ollila, kollegan sedan över 20 år. Han har beskrivits som en man utan åthävor, och fyllde aldrig upp den mer extroverte och självsäkre Ollilas kostym på scenen på presskonferenser och kapitalmarknadsdagar.

Folk innanför Nokias väggar har beskrivit honom som lyhörd och analytisk. Ingen visionär, men en lagspelare som är villig att satsa på andras idéer.

Men de framgångsrika idéerna blev allt färre. Nu kan OPK lägga ner mer tid på tennisplanen. Där är han också lågmäld, rapporterar de som har spelat mot honom. Inga hårda ord, inga hårda slag, men kalkylerande och säker.

Frågan är när Kallasvuos tennispartner Jorma Ollila får mer tid för den vita sporten? Många hoppas att även han drar sig tillbaka för att släppa loss nya idéer i Nokia.

Mer om: Nokia

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt