Digitalisering

Ny Teknik rankar makthavarna i Forskarsverige

Krigar-prinsessan

För första gången rankar Ny Teknik personerna med störst inflytande över svensk teknisk och naturvetenskaplig forskning. Forskare, finansiärer, företagsbyggare och opinionsbildare finns bland de 50 i topp. Överst på listan hamnar Jan M Lundberg, Astra Zenecas forskningschef. En doldis med stor kassakista och tentakler överallt.

Publicerad

Den som vill ha makt inom forskarvärlden ska bo i Stockholmsregionen, vara man, omkring de 50 och jobba inom bioteknik- och farmakologisfären. Han ska ha ett vanligt svenskt förnamn och efternamn. Så ser den typiska makthavaren ut på Ny Tekniks lista över de 50 personer som har mest makt över forskningen i Sverige just nu, vecka 45 år 2003.

>Jan M Lundberg Därmed platsar Jan M Lundberg, 50, perfekt som etta på listan. Som chef för hela Astra Zenecas grundforskning ("Discovery") har han en forskningsbudget på två miljarder kronor enbart i Sverige och sex miljarder globalt. Dryga 5 000 personer jobbar inom forskningen. För den stora allmänheten är Jan M Lundberg en doldis. Men han har en central ställning i ett multinationellt forskningstungt läkemedelsföretag och egna, mycket imponerande forskningsmeriter inom farmakologin.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här