Digitalisering

Nvidia/Arm – historiens störta halvledaraffär kan stoppas

Nvidias vd Jen-Hsun Huang visar upp ett grafikkort vid en mässa 2017. Foto: Chiang Ying-Ying/AP/TT

Amerikanska myndigheten Federal Trade commission (FTC) vill stoppa chiptillverkaren Nvidias planer på en sammanslagning med brittiska mobilchiptillverkaren Arm.

Publicerad

Grafikkortstillverkaren Nvidia köper det världsledande chipbolaget Arm. Affären är en del i en storsatsning på artificiell intelligens, skrev Ny Teknik när affären blev känd. Nu kan den spricka.

FTC anser att bolaget skulle få kontroll över teknik som konkurrerande chipbolag förlitar sig på vid sin tillverkning. Även brittiska myndigheter har uttryckt liknande farhågor, liksom EU-kommissionen.

Japans Softbank meddelade förra året att man vill sälja Arm för 40 miljarder dollar.

Vad är det för bolag det rör sig om då?

Nvidia är världens ledande tillverkare av grafikprocessorer. De är kanske mest kända för sina grafikkort för speldatorer, men bygger också mycket av den hårdvara som används för ai-beräkningar i alltifrån datacenter till självkörande bilar.

Arm å sin sida utvecklar och licensierar ut teknik för att bygga huvudprocessorer (CPU). I princip samtliga mobiltillverkare använder sig av chip byggda med Arms tekniska lösningar, likaså många mindre, inbäddade system. Bolag som Intel, Samsung, Qualcomm och Nvidia själva använder sig av Arm-licensierade tekniklösningar i många av sina chip.

I en analys i samband med den enorma affären skrev Ny Tekniks Simon Campanello: "I historiens största halvledaraffär handlar allt om artificiell intelligens. Med Arm ombord har Nvidia chans att få in en fot på varje plattform där ai-beräkningar är tänkta att ske".