Nu öppnar Microsoft sina svenska datacenter

2021-11-16 09:45  

I dag öppnar datacentren i Gävle, Sandviken och Staffanstorp för kunder som kör Azure och Microsoft 365.

Uppdatering: I en tidigare version av artikel stod att datacentren skulle bidra med spillvärme till fjärrvärmenäten. Det stämmer inte.

Nu kan Microsofts kunder köra sina molnmiljöer och lagra sin data på svensk mark. Efter två års arbete öppnar Microsoft nu sina tre nya datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp.  

Kunder som kör Microsoft Azure eller Microsoft 365 ska kunna börja använda sig av den svenska regionen redan i dag. Bland storkunderna som är med från dag ett nämns Postnord, Handelsbanken, Sandvik och Combitech. 

Microsoft har än så länge inte velat prata om storleken på anläggningarna. Bolagets bygglov från 2019 gäller för totalt upp till 60 420 kvadratmeter på de tre platserna.

Läs mer: De vill kyla servrar med vatten – därför är metoden aktuell igen

Microsoft om lanseringen av svenska datacenter

Microsoft beskriver de tre svenska datacentren som några av de mest avancerade och hållbara som bolaget har byggt hittills. Serverhallarna ska drivas helt på förnybar energi och för att minska vattenåtgången kyls servrarna med hjälp av utomhusluft istället för vattenkylning.  

– Våra svenska datacenter är bland de mest hållbart designade i världen vilket gör att det här är en mycket viktig lansering för Sverige och för Europa. Jag är övertygad om att ny teknisk innovation är den enskilt viktigaste faktorn för att vi ska lyckas nå de globala klimatmålen, säger Microsofts Sverigechef Hélène Barnekow i ett pressutskick. 

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt