NFV-införandet kan bli försenat

2017-03-01 06:00  
Phil Tilley.

I de nya näten ska det gå att blanda delar från olika systembyggare. Och nya krav ställs då på testning och operatörernas organisation.

Flera av de stora systemleverantörerna vill erbjuda en egen samlad lösning för NFV-orkestrering. De utvecklar egen programvara och samarbetar med tredjepartsleverantörer för att skapa ett paket till operatörerna, berättar Bengt Nordström, vd på konsultföretaget Northstream.

– Det är tydligt att stora telekomleverantörer som Ericsson, Nokia och några till satsar på att ta fram produkter, och ambitionen är att vinna på marknaden, säger han.

Operatörerna vill köpa produkter som är kompatibla med produkter från konkurrerande leverantörer. Anledningen är såklart att kunna pressa ned priserna. Men ett problem då är att det finns ett stort behov av att testa hur olika delar av NFV-näten fungerar tillsammans, och det tar tid och kostar pengar.

Jättarna Nokia, Cisco och Vmware varnar redan nu för försening med NFV-införandet. Och att det har med operatörernas organisation att göra.

Läs mer:

Läs mer: Smart nät avgör nästa telekomfajt

– Det finns ett behov av att operatörerna slår ihop sin it-avdelning och sin avdelning för nätdrift. Det är inte rationellt att operatörerna i framtiden behåller två separata organisationer. De operatörer som behåller sin traditionella organisationsmodell blir sannolikt också senare med att införa NFV, säger Phil Tilley i Nokia.

– Min bedömning är att när operatörer slår ihop sin it-avdelning och avdelningen för nätdrift till en enda gemensam organisation så kan införandet av NFV gå fort. Då är det ett till två år bort, säger Carl Moberg, NFV-expert i Cisco.

Många specialister blir uppköpta av jättarna

Aktörer från både telekom- och it-sidan tar fram produkter för NFV-orkestrering. På listan finns Ericsson, Nokia, Huawei, ZTE, Vmware, HP, IBM och många andra företag. Under de senaste åren har flera mindre företag specialiserade på denna teknik blivit uppköpta av större företag.

Göte Andersson

Mer om: Telekom

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt