Nätoperatören bantar från fyra nät till ett

2014-06-04 05:30  

Telekombranschen laddar för omvälvning. De befintliga näten räcker inte för den dramatiska trafiktillväxten på internet. Lösningen är att slå ihop näten för fast telefoni, mobiltelefoni, internet och tv-tjänster och bygga något helt nytt med 50 gånger högre kapacitet eller mer.

Nätoperatörer världen över slit­er med problemet. Tyska Deutsche Telekom ligger i framkant och har utvecklat Terastream, en ny nätarkitektur för framtidens nät. Målet är att kunna starta storskalig utbyggnad 2016–2017, enligt initierade källor.

– Vi har bevisat att vår nya nät­arkitektur Terastream fungerar i ett pilotnät i Kroatien, säger Axel Clauberg, ansvarig för Terastrem på Deutsche Telekom.

Traditionellt har stora nätoperatörer som Deutsche Telekom, Telia och Telenor separata nät för mobiltelefoni, fast telefoni, internet och tv. Det är det som ska förändras. Deutsche Telekom ska stänga det gamla fasta telefonnätet i Tyskland 2018. Planen är att gsm-nätet och 3g-näten ska integreras med Terastream som också tar hand om fast bredband och 4g.

Den svenske datorteknikern Peter Löthberg pekas ut som huvudarkitekt för Terastream, men Peter själv vill inte bekräfta sin roll i detalj. Han säger dock att han har spelat en central roll för att upprätta Terastream.

– Deutsche Telekom bad mig ta fram förslag till en ny nätarkitektur. Min ambition är att försöka reducera mängden utrustning i nätet så att Terastream blir så billigt som möjligt, säger Peter Löthberg.

Framför allt är det kapaciteten i stamnätet som ökar oerhört kraftigt i Terastream, jämfört med dagens nät. Många andra operatörer är på väg i samma riktning. Amerikanska AT&T anges ligga i jämnhöjd med Deutsche Telekom, men AT&T har ännu inte offentliggjort sin nya nätarkitektur.

– Terastream innebär en revolution för internet- och telekombranschen, säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetsschef och kvalitetsansvarig på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

– Terastream representerar en vision som många nätoperatörer delar, men varje operatör har olika startpunkter och vägar mot visionen. Terastream är en bra vision som visar på de nya tekniska möjligheterna, säger Tommy Ljunggren, ansvarig för nätarkitektur i Telia Sonera-koncernen.

Telia arbetar nu med sin framtida nätarkitektur och med hur de nya teknikerna bäst ska nyttjas, exempelvis så kallad virtualisering som länge använts i stora datahallar och som innebär att specialiserad utrustning ersätts med programvara som körs på standardiserade serv­rar. Det ger ökad flexibilitet, och en central uppgift för arkitekturer som Terastream är att snabbare och enklare kunna erbjuda nya tjänster av olika slag till abonnenter.

– När Terastream är i drift och verifierat i stor skala kommer andra operatörer att tvingas bygga liknande arkitekturer. Det kan ta några år innan det finns färdiga standardiserade produkter. Min bedömning är att operatörer som Telia och Telenor kommer att införa liknande nätarkitektur, men det kommer att ta några år, säger Patrik Wallström, teknisk expert på Stiftelsen för Internetinfrastruktur.

Under våren 2014 har AT&T redovisat att de börjar investera i den nya tekniken i år. Branschexperter bedömer att AT&T år 2020 infört den nya tekniken i områden i USA där det är lönsamt. AT&T har valt Ericsson som en av flera leverantörer.

– Jag bedömer att Deutsche Telekom och AT&T i dag ligger minst ett år före sina närmaste konkurrenter när det gäller att införa den nya tekniken. År 2020 har de 20 största operatörerna kommit ikapp Deutsche Telekom och AT&T. Då finns standardiserade produkter och kompetens tillgänglig, säger Aksay Sharma, expert på nätinfrastruktur på analysfirman Gartner.

Axel Clauberg uppger att Deutsche Telekom nu arbetar för att få många leverantörer att erbjuda produkter för Terastream. Han understryker att operatörerna inte kan räkna med att i framtiden få mer betalt av sina vanliga hushållskunder än i dag. Därför är kravet att Terastream ska kunna leverera minst 30–50 gånger hög­re kapacitet men utan att den vanliga abonnenten får betala mer. Detta ställer mycket tuffa krav på Terastream.

Fotnot: Ny Teknik har vid flera tillfällen försökt att få prata med Ericsson om Terastream. Men Ericsson avböjer att kommentera.

Göte Andersson

Mer om: Internet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt